Helyi kultúra

2022.04.06. 19:13

Egy napba sűrítik bele a húsvéti hagyományokat Csongrádon

Munkatársunktól

Csongrád Ragyogó napsütés és remek programok vártak mindenkit a Belvárosban. Fotó: Majzik Attila

Csongrádon már a hétvégén megkezdődik a húsvéti készülődés. Április 8-án és 9-én délutánonként a tojásdíszítés rejtelmeit lehet elsajátítani a Belvárosban: a résztvevők a növényi festékleveket, a berzselést és a tojásírást is megismerhetik.

 

A fő attrakció azonban április 17-én, húsvét vasárnap vár az érdeklődőkre, tudtuk meg Kókainé Vincze Évától, a Művelődési Központ munkatársától. A szervezők azon a napon szeretnék bemutatni a népi hagyományokat a kalácskészítéstől a locsolkodásig.

 

Mivel a húsvét vallási ünnep, ezért úgy gondoltuk, hogy az ünnepi szentmisét is bevonjuk a programba. 17-én vasárnap fél 10-kor találkozunk a Szentháromság téren, majd innen vonulunk közösen a Kossuth térre, ahol a mise előtt húsvéti zöldágjárást tartunk. A mise után is tartunk egy közös játékot a zenekarral és a táncosok lovaskocsival indulnak bejárni a várost, hogy hirdessék a rendezvényünket – részletezte a szervező.

 

A belvárosi hagyományőrző húsvét délután 2 órakor kezdődik. Az Árendás Néptáncegyüttes és zenészeik közreműködésével az Ék utca 18. előtt tartanak gyülekezőt, majd négy kézművesházat járnak végig. A házaknál a vendégek a locsolkodást követhetik végig, ami minden portán más hagyományok szerint zajlik majd.

 

A kézművesházaknál a halász, a cipész, a kosárfonó és a fafaragó mesterségeket lehet majd megismerni, emellett tojásfestés, mézeskalács-díszítés, nyuszisimogató, népi játszótér „ládafia” fotózás, kalácssütés, táncház és húsvéti bál is várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában