Helyi kultúra

2022.05.07. 19:15

40 éves lett a zsombói Wesselényi Népfőiskola

A Wesselényi Népfőiskolával Zsombó felkerült a kultúra térképére 40 évvel ezelőtt, az oktatás pedig ma is rendületlenül zajlik, a tanárok társadalmi munkában adják tovább a megszerzett tudást. Szombaton megünnepelték az eltelt 4 évtizedet és lezárták az évet.

Kiss Anna

Zenés és táncos produkciókkal köszöntötték a Wesselényi Népfőiskolát és zárták le az évet. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

 

40 éves lett az ország legrégebb óta folyamatosan működő népfőiskolája, a zsombói Wesselényi Népfőiskola, mely szombaton tartotta meg születésnapi és egyben évzáró ünnepségét a József Attila Közösségi Ház és Könyvtárban. Az ünnepségen Sipos Mihály rektor emlékeztetett, a népfőiskola létrehozásában, működésében és irányításában is nagy szerepe volt Horváth Dezsőnek, aki idén hunyt el, és akinek köszönhetően a Wesselényi Népfőiskolával Zsombó felkerült a kultúra térképére.

Forrás: TOROK JANOS

Megjegyezte, több mint egy emberöltőnyi időt ünnepelnek most úgy, hogy az elmúlt néhány évben elhunyt professzorokra, tanárokra, alapítókra emlékeznek, miközben azon dolgoznak, hogy az iskola ne csak az értéktárba nyerjen felvételt, hanem a mai fiatalok igényei szerint megújuljon. Hozzátette, az utóbbi egy évtizedben megváltoztak az ismeretszerzési szokások, éppen ezért olyan fiatal vezetést szeretnének megválasztani hamarosan, mely által az ifjúság igényeinek megfelelően tudják végezni a munkát a Wesselényi Népfőiskolában.

Az ünneplőket Mihálffy Béla országgyűlési képviselő köszöntötte. Hangsúlyozta, tiszteli azokat, akik időt és energiát nem sajnálva, sokszor 8, 10 vagy 12 óra nehéz fizikai munka után tanulni vágynak, és ezáltal szebbé akarják tenni az életüket. Tisztelettel van azok iránt is, akik a tudást, amit megszereztek életük folyamán, pedagógusként tovább akarják adni másoknak úgy, hogy bért nem kapnak érte, társadalmi munkában teszik azt – jegyezte meg hozzátéve, a közösségi ház termében ilyen személyek ülnek.

Forrás: TOROK JANOS

A képviselő gratulált az iskola működtetőinek szorgalmához és önzetlenségéhez, és azt kívánta, hogy még legalább 40 évig dolgozzanak tovább, valamint hogy az elmúlt 4 évtized alatt létrehozott közösség tovább éljen.

Mint ismert, a zsombói népfőiskolát az a Horváth Dezső hozta létre, aki lapunknak egykor főmunkatársa volt, és aki  egyformán becsülte a falusi embert és a városi kutatót, összehozta őket. Volt olyan év, hogy 84 előadást tartottak neves egyetemi-akadémiai tanárok, kutatók a népfőiskolán. Jelszava az volt, hogy tanyára mindenből midig a legjobbat szabad elhozni. Ez lett a minőségi záloga a barátság-átömlesztő népfőiskolának is. Hosszú évekig minden alkalommal úgy kezdődött a népfőiskolai foglalkozás, hogy a meghívott előadó egy-egy tanyán vendégeskedett, mert Dezső úgy vélte, hogy előadónak meg kell ismernie az esti hallgatóságát. A helybeliek elismeréseként Horváth Dezső 1998-ban Zsombó díszpolgára lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában