Sikerek a bölcsészkaron

2022.05.31. 13:59

Bővülhet Szegeden a képzési kínálat

Munkatársunktól

A sikerek között említették a Radnóti Cafét. ARCHÍV FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának kari tanácsa legutóbbi ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása volt. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan, az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés. 

A kar költségvetése a modellváltással megjelenő teljesítmény­indikátorokon alapuló fenntartói finanszírozásból, saját bevételből és a központi alapból jutó támogatásból, úgynevezett egyensúlyi alapból áll össze. Utóbbit az egyetem a finanszírozás miatt nehéz helyzetbe kerülő karoknak tartja fenn. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 2018 óta egyre kevesebbet kapott ebből, mára pedig eljutott oda, hogy többé már nem támogatott, hanem ő maga is befizető. A tavalyi év sikerei között említették a kari kávézó, a Radnóti Café megnyitását, számos tanterem infrastruktúrájának korszerűsítését, a jövőben pedig egy multi­funkcionális terem kialakítását is tervezik. 

A tanácskozáson kiemelték a doktori iskolák támogatását, a doktori keret tízszázalékos emelését. A résztvevők a fordító és tolmács mesterképzés szerb specializációjának elindításáról is szavaztak, ami az országban egyedülálló képzésnek számítana. Ezzel és más, főként idegen nyelvű képzésekkel szeretne a kar a külföldi és hazai felvételizőknek egy, a mostaninál is sokszínűbb képzési palettát biztosítani. 
 

A sikerek között említették a Radnóti Cafét. 
Archív fotó: KARNOK CSABA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában