Helyi kultúra

2022.07.04. 19:47

Megkezdődnek a Juronics Tamás rendezésével készülő La Traviata próbái

Elkezdődött hétfőn a Szegedi Szabadtéri Játékok operabemutatójának próbafolyamata. Verdi La Traviata operáját a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében tekintheti meg július 29-én és 30-án a közönség.

K. K.

Juronics Tamás rendező és Tóth Kázmér díszlettervező egy makett segítségével szemléltette a megálmodott színpadképet. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

 A rendező az olvasópróbán elmondta, modern köntöst kap a nemes lelkű kurtizán, Violetta Valéry szívbemaró története. Dinyés Dániel, az előadás karnagya kiemelte, Verdi annak idején ragaszkodott hozzá, hogy saját korában játszódjon a darab, így a szerzői szándék minden korban, hogy a jelenben keljen életre a történet. 

Forrás: Gemes Sandor

A címszerepben a Kossuth-díjas Kolonits Klárát láthatják a nézők, aki immár 12. alkalommal tündököl majd Violettaként. Szerelmét, Alfredot László Boldizsár kelti életre, akinek konok apját Alexandru Agache alakítja majd, aki 1981-ben debütált a La Traviatában. A további szerepekben mások mellett Vajda Júliát, Horák Renátát, Tötös Rolandot, Réti Attilát és Cseh Antalt láthatja majd a közönség.

Az előadáshoz különleges díszlet készül Tóth Kázmér tervező iránymutatásával. Juronics elmondta, a nyitóképben az arany flitteres díszítés lesz hangsúlyos, a forgó változásaival bíbor függönyös bálteremmé, nyári lakká és párizsi utcaképpé alakul majd a látványos díszlet. A jelmezeket Jeremias Bianca Imelda tervezte, aki kifejtette, a színek fontos szimbolikával bírnak majd. Például Violetta igazi énjének szimbóluma a lila lesz.

Forrás: Gemes Sandor 

Juronics elmondta továbbá, hogy két allegorikus szereplő is megjelenik majd az előadásban. Egy kislány Violetta tiszta és ártatlan lelkét jelképezi majd, Horváth Zoltán táncművész pedig a halál figuráját kelti életre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában