Szegedi hírek

2022.07.05. 16:40

Népviseletes felvonulással indul a Martin-néptáncfesztivál

Hat néptáncegyüttes 14-19 éves táncosai versenyeznek komoly pénzjutalomért. Archív fotó: Frank Yvette

Látványos, zenés-népviseletes felvonulással indul pénteken este fél hatkor a Széchenyi térről a 13. Martin György Néptáncfesztivál, amely 2010 óta kimondottan az ifjú néptáncos tehetségek megmérettetése. A résztvevő, hat ifjúsági néptáncegyüttes tagjai a Dugonics térre vonulnak majd, ahol 18 órakor kezdődik a fesztivál ünnepélyes, táncos megnyitója. 

Roboz István, a szervező Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja lapunknak elmondta, a pandémia még mindig érezteti a hatását. 

A járvány miatt minden együttes nagyjából két évre leállt. Most azonban mind meg akarják mutatni magukat. Ráadásul ők fiatalok, tele vannak energiával és lelkesedéssel. A hat együttes jó arány az elmúlt évek nehézségeinek fényében 

– mondta. 

A résztvevő együttesek a nyíregyházi Figurás és a békéscsabai Bartók Táncegyüttes, a szegvári Dobbantó és a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes, valamint a szegedi és deszki csoportokkal is működő Tiszavirág Néptáncegyesület lesznek. A versenyzők 14-19 éves fiatalok, akik zsűri előtt, egy folklóresten mutatják be versenyprogramjukat, amely nyilvános és amelynek szombaton 19 órától a Kisszínház ad otthont. 

 Ők azok, akik már nagyon jól táncolnak, a táncuknak már íze is van, némelyikük igazi férfias és nőies karaktert tud mutatni 

– közölte Roboz István. 

A nyilvános események mellett szakmai programok is várják a versenyzőket. Országos versenyeket nyert kortársaik, valamint felkészítő tanáraik tartanak nekik bemutatókat, vasárnap délelőtt pedig öttagú zsűri értékeli és bírálja majd a folklóresten bemutatott versenyprodukcióikat. Minősítik a koreográfiát, annak a zenével való harmóniáját, de még a népviseletet is. A tét komoly pénzjutalom, körülbelül félmillió forint, amelyet teljesítmény alapján oszt majd szét a zsűri az együttesek között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában