Helyi kultúra

2022.08.30. 17:48

Jubileumot ünnepeltek az ex librisek őrzői - Galéria

Kettős évfordulót ünnepelt kedden a Kisgrafika Barátok Körének (KBK) szegedi csoportja. Egyrész, hogy éppen hatvan esztendővel ezelőtt alapította a társaságot Kopasz Márta festő- és grafikusművész, másrészt pedig, hogy harminc esztendeje biztosít összejöveteleik számára helyszínt a Somogyi-könyvtár.

Koós Kata

A jubileum alkalmából magyar alkotók által készített ex librisekből nyílt kiállítás a könyvtárban. A rendezvényen Piri Ildikó igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket. 

A tárlatot Ujszászi Róbert muzeológus nyitotta meg, aki rövid történeti áttekintést adott a hazai kisgrafika gyűjtés történetéről, amelynek gyökerei több mint száz évvel ezelőttre, a Szent György céh 1909-es alapításáig nyúlnak vissza. 

 

– A kisgrafika esetében olyan szimbiotikus viszonyról beszélhetünk gyűjtő és művész esetében, amely nagyon kevés más művészeti alkotás során figyelhető meg. Számomra a kisgrafikában ez az egyik legnagyobb érték, hogy nemcsak rideg üzleti kapcsolat van művész és műtárgyvásárló között, hanem lehetőség van arra, hogy mély barátságok szövődjenek – mondta a muzeológus. 

Ezt követően Rácz Mária, a KBK szegedi csoportjának vezetője tartott fényképes vetítéssel egybekötött múltidézést az elmúlt hatvan évről, amelynek során számos neves, Szegedhez kötődő művészről – Dinnyés Ferencről, Vadász Endréről, Buday Györgyről, Varga Mátyásról, Kass Jánosról és persze Kopasz Mártáról – emlékezett meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában