Különleges tárlat a Somogyiban

2022.08.29. 16:40

Kossuth Lajos emberi oldala

Milyen volt Kossuth Lajos kézírása? Hogy néztek ki a gyerekei? Milyen ételeket ihletett Amerikában? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a Somogyi-könyvtár legújabb tárlatának látogatói.

Koós Kata

Vida Andrea a tárlat összeállítása során Kossuth emberi oldalának bemutatására törekedett. Fotók: Török János

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából nyílt az a különleges tárlat a Somogyi-könyvtárban, amelyet Vasváry Ödön református lelkész gazdag hagyatékából állított össze Vida Andrea, a gyűjteményi és helyismereti osztály munkatársa. 

Országos, sőt világviszonylatban is különleges a Somogyi-könyvtár Vasváry-gyűjteménye. A szegedi születésű, református lelkész 1914-ben Pittsburgh-ben kapott segédlelkészi állást, és Amerikába érve rögtön feltűnt neki, hogy az amerikai magyarság körében milyen nagy kultusz övezi Kossuth alakját, így elkezdett minden Kossuthtal kapcsolatos anyagot gyűjteni

 – mondta el Vida Andrea, a Vasváry-gyűjtemény kezelője. 

Fotós: Török János

A könyvtáros a tárlókban ritka Kossuth-hoz fűződő relikviákat helyezett el, amelyek elsősorban nem államférfiúi, hanem a talán kevésbé közismert, emberi oldaláról adnak képet a tárlat látogatóinak. 

Bemutatjuk a családfáját. Az első tárló egyik érdekessége, hogy megtekinthetők azoknak a rajzoknak a másolatai is, amelyeket Walter Gould festő készített az emigráció első éveiben Kossuth Lajos gyermekeiről. Az eredeti műveket a római Museo del Risorgimento őrzi

 – részletezte Vida Andrea. 

Halálának és temetésének dokumentumai is külön tárlót kaptak, ahol megtekinthetők fotók utolsó útjáról, korabeli, amerikai gyászszalag, sőt még Kossuth fiainak Budapestre küldött távirata is, amelyben a fővárosi zavargások ellen tiltakoztak. 

A kiállítás külön figyelmet szentel Kossuth amerikai kultuszának, ahol megtudhatják a látogatók, hogy mennyi közigazgatási terület, település és utca viseli nevét az USA-ban, valamint hol állnak szobrai az amerikai kontinensen, mindemellett egy eszperantó nyelven írt képeslapot is megtekinthetnek a látogatók, amely egyik patinás emlékhelyét ábrázolja. 

Fotós: Török János

Természetesen Szegedhez fűződő kapcsolata is megjelenik a kiállításon.

Szegeden kétszer fordult meg Kossuth, 1848 őszén, az alföldi toborzó körútja során, majd 1849 júliusában a forradalmi kormány élén. A tárlóban megtekinthetők például fotók legendás nyakkendőtűjéről, amelyet a Móra Ferenc Múzeumban őriznek, valamint kézírását is megszemlélhetik a látogatók, ugyanis levelezésének részleteit is közszemlére tettük

 – mondta Vida Andrea.

Fotós: Török János

A vitrinekben további érdekességeket tudhatnak meg a látogatók Kossuth Lajosról. Többek között, hogy milyen ételeket fogyasztott Amerikába vezető hajóútja során, és Vida Andrea arról is szívesen mesél, hogy milyen csemegéket neveztek el a magyar államférfiról az amerikaiak. Emellett azt is megtudhatják, hogy mely indián törzsfőnökökkel találkozott Kossuth amerikai körútja során. 

Volt olyan indián törzs, ahol az indián kisgyereket Kossuth Lajosnak nevezték el

 – mondta a könyvtáros.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában