Szegedi hírek

2022.11.12. 15:53

Fiatal karvezetők mérették meg magukat - fotók

Nyolc ifjú karvezető mérette meg magát a Fiatal Magyar Tanárjelölt Karvezetők III. Országos Versenyén pénteken és szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában. A szakmai tudás mellett a versenyzők kisugárzása is fontos szempont volt a zsűrinek a döntés meghozatalában.

Koós Kata

A versenyzők mindössze tíz percet kaptak a szegedi kórusokkal a gyakorlásra. Teljesítményüket a próba ideje alatt is értékelte a zsűri. Fotó: Karnok Csaba

A zsűrielnök Kollár Éva Liszt-díjas karnagy lapunknak elmondta, hazánkban kevés lehetősége van a bemutatkozásra a tanulmányaikat még folytató vagy friss diplomás karvezetőknek, akik nem a zeneakadémiai művészdiploma megszerzését célozták meg. Ez volt az egyik fő indoka, hogy a Kardos Pál Alapítvány 2017-ben útjára indította a Fiatal Magyar Tanárjelölt Karvezetők Országos Versenyét Szegeden, amely kétévente biztosít lehetőséget a pályára készülőknek, hogy megméressék magukat. A harmadik verseny a pandémia okán csúszott egy évet, pénteken és szombaton zajlott a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A verseny további célja, hogy a karvezetők új nemzedékével megismertessék a nagy elődök munkásságát és annak tanulságait, eredményeit, módszereit. Az idei megmérettetésen megemlékeztek Kodály Zoltán születésének 140. és Kardos Pál születésének 95. évfordulójáról is. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósult verseny fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

Nyolc tehetség mérette meg magát a döntő első fordulójában, név szerint Boros Boglárka, Csonki Márta Flóra, Csurilla Patrik Adorján, Fekete Borbála, Kiss Mária, Kozak Olimpiu, Sivadó Márta Rebeka és Takátsy-Zaránd Emese.

– A zsűri tagjai nem tudják, hogy melyik versenyző honnan érkezett, hol tanul, ki a tanára, ilyen szempontból anonim a megmérettetés. A mezőny változó, de alapvetően jó a színvonal, ígéretesek a versenyzők – mondta Tóth Péter Erkel-díjas zeneszerző, érdemes művész, aki Rozgonyi Éva Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnaggyal a bíráló bizottság tagja Kollár Éva mellett. 

– Elsősorban a szakmai tudást figyeljük, de az emberi tulajdonság is fontos. Az, hogy lehetőleg sugárzó egyéniség legyen a karnagy, aki magához tudja emelni a kisebb-nagyobb tömeget, és élményt tud adni – mondta Kollár Éva. 

A versenyzők az elődöntőben tíz, a döntőben 15 percnyi próbaidőt kaptak a kórusokkal a versenyfeladat bemutatása előtt. A próba alatt is szemlézte és minősítette a munkájukat a zsűri. A verseny során négy szegedi kórus, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium Leánykara, a Vox Nova Kamarakórus, a Bartók Béla Nőikar és a Rókus Gyermekkar állt az ifjú karvezetők rendelkezésére. A kottákat előzetesen megkapták, begyakorolhatták a műveket, a „finomhangolást” azonban a versenyzők iránymutatása szerint kellett produkálniuk. 

A tét komoly volt, ugyanis a győztes karnagy 150 ezer, a második 125 ezer, a harmadik helyezett pedig 100 ezer forint díjazásban részesült. 

– Emellett ez egy olyan pálya, ahol nagyon sokat jelent, ha a fiatal karvezető be tudja írni az önéletrajzába, hogy ezen a versenyen jól szerepelt – mondta Tóth Péter. 

Az első helyen a debreceni Kozak Olimpiu végzett, második a szintén debreceni Csonki Márta Flóra lett, a harmadik helyet pedig a budapesti Takátsy-Zaránd Emesének ítélte a zsűri. A Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium Csurilla Patrik Adorjánt, a Vox Nova Kamarakórus Kiss Mártát, a Rókus Gyermekkar Csonki Márta Flórát, a Bartók Béla Nőikar Kozak Olimpiut méltatta különdíjjal.
 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában