Szegedi hírek

2022.11.28. 20:41

Négy évtized legjobb sajtófotóiról beszélgettek - galéria

Szegeden látható január elejéig a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás. Ennek kapcsán hétfő délután szakmai programot szerveztek a fotózás iránt érdeklődőknek, ahol az elmúlt négy évtized legikonikusabb képeit is bemutatták.

Timár Kriszta

Bánkuti András válogatásában olyan ikonikus, sőt sokszor világhírűvé vált fotókat nézhettek meg a résztvevők, melyek elsősorban azért különlegesek, mert a kor technikájához képest bravúrosan örökítenek meg pillanatokat. Fotó: Karnok Csaba

Az IH Rendezvényközpont és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szegedre hozta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Sajtófotó Kiállítását. A Klauzál téri ingyenes, szabadtéri tárlat kapcsán hétfő este szakmai programot szerveztek a fotózás iránt érdeklődőknek. Bánkuti András, a MÚOSZ fotóriporteri szakágának elnöke az elmúlt 40 év legjobb felvételeiből mutatott be válogatást, mindegyik fényképet annak történetével is színesítve.

A sajtófotó kiállításokkal kapcsolatosan elöljáróban megemlítette: az 1981-es pályázat után 1982-től lettek rendszeresek ezek a tárlatok, melyek anyagából 1992 óta készítenek könyvet is. - Utazó, ingyenes szabadtári kiállítást a Covid óta rendezünk, ezzel azonban nagyon jók a tapasztalataink, hiszen az eddigieknél sokkal több embert érünk el velük - mondta.

Bánkuti András válogatásában olyan ikonikus, sőt sokszor világhírűvé vált fotókat nézhettek meg a résztvevők, melyek elsősorban azért különlegesek, mert a kor technikájához képest bravúrosan örökítenek meg pillanatokat. A 80-as években például, amikor még minden exponálás előtt fel kellett húzni a gépet és nem volt autofókusz sem, nagy szó volt, hogy sikerült megörökíteni egy bokszmeccsen azt a ritka jelenetet, amikor a versenyzők kiestek a ringből. De az a pillanat is csak egyetlen magyar fotósnak volt meg, amikor Margater Thatcher-nek a Vásárcsarnokban kezet csókoltak, vagy amikor Kádár János, leszállva a vonatról a feleségével meghitten beszélgetett a peronon. 

A legjobb felvételeket bemutató válogatásba sok olyan fotó is bekerült, amelyeket ma már a szigorú személyiségi jogvédelmi előírások miatt el sem lehetne készíteni. Árvaházak vagy a mentők mindennapi munkáját bemutató sorozattal a mai fotográfusok már aligha tudnának nevezni erre a rangos versenyre. A jó pillanatokat azonban most is meg lehet ragadni. Bánkuti András azt tanácsolta ennek érdekében a jelenlévőknek, legyenek ott mindig hamarabb és maradjanak tovább az eseményeken és járják alaposan körül a témát.

A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás január elejéig vendégeskedik városunkban, a Klauzál téri ingyenes tárlaton a tavalyi év legjobb felvételeit lehet megtekinteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában