Hódmezővásárhely

2023.01.18. 17:30

Elődeink életét segítették a népi megfigyelések

A januári népszokásokkal, időjóslásokkal egyértelműen arra figyeltek elődeink, hogy bő terméssel áldja meg családjaikat az előttük álló esztendő. Piroska, Ágnes, Vince és Pál sok szépet és nagy bajt is hozhatott.

T. Sz.

A generációról generációra átörökített népszokások, hiedelmek általában az időjárással kapcsolatos megfigyeléseket hozták összefüggésbe a jó terméssel, a termékenységgel. Forrás: Fortepan / Fortepan

– A népi jóslásokból és hiedelmekből számtalan múltbéli, az emberek életét alapvetően meghatározó szokás kifürkészhető. Az például, hogy eleink pontosan tudták: az időjáráshoz alkalmazkodni kell, nem legyőzni és önhitten semmibe venni a természet erejét – fogalmazta meg lapunknak Terendi Viktória néprajzkutató, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum muzeológusa. Mint elmondta: a január eleji rigmusokkal főként az előttük álló esztendőre koncentráltak, hiszen életben maradásuk feltétele volt a bő termés. Az pedig főként az időjáráson múlt, mi vár rájuk.

Férjkeresők piros kendőben

Egy adott település, vagy akár régió kultúrája sokban függött a gazdasági adottságoktól, és az együtt élők lelkületétől is, ami befolyásolta a kialakuló, a megmaradó és az eltűnő népszokásokat. Azok a kisebb településeken, zártabb kultúrákban maradtak fenn tovább, míg a református, polgárosodó vásárhelyi közösség például elég hamar eltávolodott régi hiedelmeitől. Ugyanakkor még a 20. században is közismert volt az a Piroska napjához köthető mondás, miszerint: Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy – magyarázta Terendi Viktória. Kiemelte azt is: Kiszomboron pedig sokáig fennmaradt annak a népszokásnak az emléke – derült ki Bálint Sándor gyűjtéséből –, hogy Piroska napján piros kendőt kötöttek magukra azok a lányok, akik még abban az esztendőben férjet reméltek maguknak.

Ágnes, Vince és Pál

Ágnes január 21-én ünnepelt napján a kiszombori várandós asszonyok sós vízben mosdottak, hogy a gyerekeik egészségesek legyenek. De ahhoz a naphoz köthető az az időjósló rigmus is, hogy „Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince”. Ami egyúttal jelzi, hogy a szőlőtermelők életében fontosak voltak a népi megfigyelések, hiszen sok múlhatott a megfelelő időjáráson. A január 22-i szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak. Vince alakja ugyanakkor összefonódott azzal, hogy ő a tél legyőzője, a tavasz köszöntője.

Január végi Lucapogácsa

– A január 25-én érkező Pál a következő szintén nagyon fontos időjósló nap – hangsúlyozta a néprajzkutató. E napot Pálfordulónak, Szeged környékén Jóraforduló Pálnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, hogy a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg és lett belőle Pál apostol. A néphit szerint január 25-e az időjárás-, a termés- és haláljóslás napja. A szentesiek a Pál napi szeles időből például különösen rosszat jósoltak, úgy tartották: „Ha szeles Pálfordulás, akkor lévén hadakozás”. 

Ismeretes az úgynevezett haláljóslás a pálpogácsával. Ilyenkor a családtagoknak szánt pogácsákba libatollat tűztek, majd akinek a tolla megperzselődött sütés közben, arra betegség, akié megégett, arra halál várt a következő esztendőben. Az Alföldön ez a pogácsa lucapogácsa néven ismeretes. Terendi Viktória felelevenítette azt a párhuzamot is, hogy a klárafalviak ezen a napon a bő haszon reményében megpiszkálták libáikat, hogy azok szaporán tojjanak. De Pálhoz kapcsolódik az a tapasztalat is, hogy ha napján még megvan a fele étel, fele tüzelő, fele bor, akkor kihúzza a család a telet. Ami egyértelműen jelzi, hogy bár az előző év végén mondhatni dőzsöltek a régiek is az ünnepek idején, azért mégis takarékoskodással készültek arra az esetre, ha elhúzódna a tél.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában