Szegedi hírek

2023.01.26. 17:30

Lakossági összefogással valósítanák meg a Hálóvetőt

Neves szegedi művészetpártolók, színművészek, várostörténész, professzor és népművelő fogott össze, és hirdetett lakossági gyűjtést Tápai Antal Hálóvető című szobrának köztéri megvalósításáért. Jelmondatuk: „Bízva bízunk a városlakók sokszor megcsodált összefogásában”.

Koós Kata

A Móra Ferenc, Tömörkény István, valamint a színház homlokzatán látható Katona József és Erkel Ferenc szobrok alkotója több mint 90 évvel ezelőtt készítette el a Hálóvető első vázlatait. Fotó: Karnok Csaba

Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, Apró Ferenc várostörténész, Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Csapó Benő Prima Primissima díjas neveléstudományi kutató és Kiss Ernő nyugalmazott népművelő, a Bálint Sándor Művelődési Ház korábbi igazgatója is csatlakozott a Tápai Antal Alapítvány napokban meghirdetett adományozási fölhívásához. A címzettje minden művészetpártoló szegedi, aki a város egy régi köztéri adósságának törlesztésében készséges részt vállalni. 

A fölhívásban úgy fogalmaztak, Tápai Antal Szeged fémművésze, „kalapácsos krónikása” volt a múlt században. A Móra Ferenc, Tömörkény István, valamint a színház homlokzatán látható Katona József és Erkel Ferenc szobrok alkotója 1932-ben, több mint 90 évvel ezelőtt készítette el a Hálóvető című szobrának első vázlatait. 1937-ben a műalkotás másfélszeres, 1960-ban az öt és félméteres agyagváltozatát kiállították. Ezeket a szobrokat helyhiány miatt meg kellett semmisíteni, a legnagyobb változatnak csak a feje maradt meg. Az alkotás a kisteleki Klebelsberg-központban kialakított állandó Tápai Antal-kiállításon, míg a szobor 65 centiméter magas eredeti bronzmodellje a Somogyi-könyvtár első emeletén látható. A mester többször kapott ígéretet műve köztéri megvalósítására, de életében ez nem történt meg. 

Fotós: Somogyi-könyvtár

Tápai Antal születése századik évfordulóján, 2002-ben a Móra Ferenc Múzeum rendezte emlékkiállítás idején történtek kezdeményezések a szobor megvalósítására. 2011-ben Farkas Pál szobrászművész, Tápai Antal egyik legkedvesebb tanítványa részletes beadvánnyal és tanulmánytervvel fordult Szeged önkormányzatához a szobor létrejötte érdekében. 2016-ban a Bálint Sándor Művelődési Ház rendezett Tápai Antal emlékkiállítást a művész halálának 30. évfordulóján. Ekkor mozgalom is kezdődött a Hálóvető érdekében. Sok-sok szegedi sürgette a szobor megvalósítását. 

A fölhívásban arra is kitértek, hogy Szeged ismert belvárosi szobrai a 20. század elején szintén közadakozásból jöttek létre. A művészetpártoló lakosok adományait a Tápai Antal Alapítvány 10402805-28021452-00000000 számú bankszámlaszámára várják, a megjegyzés rovatába kérik beírni: Hálóvető.

A gyűjtés szervezői azt is hangsúlyozták, hogy valamennyi kedves adományozó nevét nyilvánosságra hozzák majd, amennyiben hozzájárulnak, és rendszeresen közlik majd a gyarapodás adatait. Jelmondatuk: „bízva bízunk a városlakók sokszor megcsodált összefogásában”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában