Szegedi hírek

2023.02.06. 19:50

Az enyészetben a szépséget keresi Szerdahelyi Péter - fotók

Szerdahelyi Péter kutatóbiológus a Dunántúlról érkezett az Alföldre, és a festészet révén szerette meg az alföldi tájat. Kamaszként ébredt fel érdeklődése a képzőművészet iránt, később amatőr fotográfusként is mindenekelőtt festőművészeket tekintett mestereinek.

Koós Kata

Szerdahelyi Pétert Dömötör Mihály, a Szegedi Fotográfusok sorozat ötletgazdája faggatta fotográfusi motivációiról és értékmentő küldetéséről. Fotó: Karnok Csaba

Szerdahelyi Péter kutatóbiológus volt a Szegedi Fotográfusok sorozat februári vendége hétfőn a Millenniumi Kávéházban. Elmondta, csaknem négy évtizede szenvedélye a fotográfia. Analóg fényképezőgéppel kezdte, és kezdetben csak családtagjainak és barátainak mutatta meg képeit. Majd úgy fogalmazott, mindenekelőtt azért tágította célközönsége körét, hogy felfedezze lélekrokonait. 

Arról is beszélt, hogy a Dunántúlról érkezett az Alföldre, és mindenekelőtt a festészet révén szerette meg az alföldi tájat, a sík vidék végtelennek tűnő horizontját. Elmondta, kamaszként ébredt fel érdeklődése a képzőművészet iránt, később amatőr fotográfusként is mindenekelőtt festőművészeket tekintett mestereinek. A festői látásmód markánsan kitűnik minden fotójából. Ahogy fogalmazott, soha nem manipulálja utólag képeit, inkább türelmesen kivárja, hogy egy-egy természet- vagy épületfotó esetében tökéletesek legyenek a fények. 

– A részben az egészet, a káoszban a rendet, az enyészetben a szépséget törekszem felfedezni – összegezte fotográfusi hitvallását Szerdahelyi Péter, majd hozzátette, egy másodlagos küldetés is vezérli. Mégpedig az értékmentés. 

– A természet és a város is örökké változik. A polgári és a népi építészet remekei tűnnek el folyamatosan a szemünk elől. Ezeket igyekszem megörökíteni – mondta. 

Képeinek gazdag válogatását mutatta be a kávéház népes közönségének, külön blokkokba rendezve kedvenc témáit, mint a mártélyi életképek, a Tisza arcai, Hódmezővásárhely és környékének építészeti szépségei, valamint balatoni és szegedi, füvészkerti pillanatképek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában