Galamb Józsefre emlékeztek

2023.02.10. 18:10

Interaktív múzeum lesz az egykori Ford-lerakat Makón - fotók

Pénteken a város egyik legismertebb, világhírű szülöttére, Galamb Józsefre emlékeztek Makón. Az egykori helyi Ford-lerakat épülete most a veteránjármű egyesületé, de nem csak rendezvényeket tartanak benne: interaktív múzeummá szeretnék fejleszteni.

Szabó Imre

A lerakatból múzeum lehet. Makó számára nagyon fontos Galamb József emlékének ápolása. Fotó: Szabó Imre

A Galamb Józsefre emlékező makói rendezvényt most tartották először abban az épületben, amelyben a második világháború előtt a helyi Ford-lerakat és márkaszervíz működött. A Deák Ferenc és a Vásárhelyi utca sarkán álló emeletes épület arról is nevezetes, hogy ennek Vásárhelyi utcai oldalán láthatók a 2020-ban felújított Ford-fal ipartörténeti jelentőségű reklámfeliratai, képei. Azóta – mint megírtuk – az épületegyüttest pályázati támogatásból megvásárolta a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete, és nekilátott felújításának, átalakításának is. Ennek köszönhető, hogy a földszintjén már van egy, jelenleg alkalmilag látogatható kiállítóterem, illetve hogy az emeleti teremben pénteken konferenciát rendezhettek.

A családról is megemlékeztek

Galamb József Makó egyik legismertebb, világhírű szülötte, az évszázad autójává megválasztott Ford T-modell konstruktőre volt. 142 esztendeje született egy itteni református gazdacsaládban – szülőházát ma emléktábla jelöli.

A megemlékezés egyik előadója, Forgó Géza történész-muzeológus a Délmagyarországnak elmondta, a helyi múzeum Galamb Józsefről sok dokumentumot és relikviát őriz, a családról azonban keveset lehet tudni. Testvérei közül a leghíresebb Sándor volt, aki a Horthy-korszak helyi közéletének ismert figurája, ügyvéd, városi és vármegyei képviselő, a református egyház főgondnoka volt. Az autószerelő műhelyt Galamb János alapította, akinek 1926-os halála után testvére, Ferenc vette át a Ford-lerakatot. Egészen 1944-ig irányította.

Interaktív múzeum lesz az épület

Maga az épület egyébként 101 éves. Eredetileg malom volt, ezt vásárolta meg és alakíttatta át a Galamb-család a századforduló után nem sokkal. Szilágyi László, a veteránjármű egyesület elnöke – a nap másik előadója – arról számolt be nekünk, hogy az épület tetőszerkezetét és fűtési rendszerét már felújították, de szándékukban áll napelemekkel is felszerelni. A múzeumot pedig afféle interaktív kiállítóhelyként szeretnék kialakítani, amely megidézné az eredeti szerelőműhely jellegét, ugyanakkor alkalmas lesz a téma iránt érdeklődő diákok, egyetemi hallgatók oktatására is.

– Persze, mire ezt mind sikerül megvalósítani, még évek telnek el, és további pályázati támogatásokra lesz hozzá szükség – jegyezte meg.

Kitüntették a leszármazottakat  

Az ünnepségen kiosztották a Galamb-emlékdíjat is. Ezt tavaly az Óbudai Egyetemnek ítélték oda, elismerve a makói születésű mérnök emlékezetének ápolásáért végzett munkát. Idén pedig a Galamb-család leszármazottai kapták meg.

Az ünnepségsorozat szombaton is folytatódik: a résztvevők reggel 8-kor a Korona parkolójából indulva Aradra utaznak, ahol többek között a helyi múzeumot tekintik meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában