Szegedi hírek

2023.02.20. 19:20

Környezetvédelemről kamasznyelven - fotók

Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő volt a hétfői vendége az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Bolygó bogozó elnevezésű programsorozatának. EPIC Az első küldetés című kötetéről Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium pedagógusa faggatta.

Koós Kata

Minden héten más ifjúsági szerzővel találkozhatnak a Bolygó bogozó résztvevői. Hétfőn Szabó Tibor Benjámin mesélt különleges trilógiájáról. Fotó: Karnok Csaba

Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő volt a hétfői vendége az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Bolygó bogozó elnevezésű programsorozatának, amely irodalomterápiás foglalkozások és író-olvasó találkozók által igyekszik az ifjúsági irodalom kortárs szerzőire irányítani a figyelmet. EPIC Az első küldetés című kötetéről Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium pedagógusa faggatta. A szerző első könyve 2014-ben, Elmék labirintusában alcímet viselő folytatása tavaly jelent meg, a trilógia záró része pedig az Ünnepi Könyvhéten kerül a nagyközönség elé.

A gimnazista korosztályt célzó történet főszereplői kamaszok, akik egy különleges iskolába, a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe járnak délutánonként. Mindannyian szokatlan képességekkel bírnak, ám korántsem a képregények szuperhőseihez hasonlóan. Van köztük informatikai zseni, harcművész bajnok, pszichológiai manipulátor, sőt fotografikus memóriával rendelkező, autista fiatal is. A történet budapesti helyszíneken játszódik, ott zajlanak a mitológiai vonatkozásokban bővelkedő, titokfejtő kalandok és a kincskeresés.

Ugyanakkor van egy másik fontos rétege is a műnek, amelyről Szabó Tibor Benjámin úgy fogalmazott, hogy a saját generációja kritikáját igyekezett megfogalmazni. A főszereplő kamaszok ugyanis nem fogadják el a szüleik autoritását, fellázadnak az ellen. A világban körültekintve ugyanis arra a felismerésre jutnak, hogy minden el van szúrva, az előző generáció nem jól sáfárkodott a rájuk bízott javakkal és felelősséggel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában