Szegedi hírek

2023.03.06. 11:53

Kínai agyagkatonák érkeznek Szegedre

Fokozatosan nyitnak ki a Móra Ferenc Múzeum kiállítóterei. A Fekete Ház és a vár már most is várja a látogatókat, a főépület bizonyos részei azonban csak májustól lesznek elérhetők a nagyközönség számára. Érdemes lesz azonban kivárni: kínai agyagkatonák érkeznek Szegedre.

T. K.

Különleges kiállítással készülnek a tavaszra a szegedi közgyűjteményben mondta Fogas Ottó múzeumigazgató. Fotó: Gémes Sándor

Az energiatakarékosság miatti 2 hónapos bezárás után újra nyit a Móra Ferenc Múzeum. Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a Fekete Házban és a várban csak az ajtókat kellett kinyitni. Ezt múlt hét szombaton meg is tették, azóta napi 8 órában látogatható a két kiállítóhely. 

– A főépületbe azonban a bezárás idején nem lehetett bejönni, így most kezdünk neki az itteni munkáknak. Már elkezdték bontani az indiános tárlatot, ennek végeztével lehet majd megkezdeni az új építését – beszélt az előttük álló időszakról.

Mindezek miatt fokozatos nyitás lesz ebben az épületben. Március 8-tól, szerdától az állandó kiállítások, vagyis a Móra rengeteg és a természettudományi kiállítás újra megtekinthetők lesznek, és kinyitják az épület tetején a kilátót is. 

– Mindezek mellé plusz szolgáltatásként olyan látványtári sétákat ajánlunk a látogatóinknak, melyek korábban nem voltak elérhetők. Az alagsorban három nagyméretű raktárunk van, melyekben régészeti, néprajzi és természettudományos tárgyakat őrzünk. Ezt a több ezer, a mindennapokban nem látható relikviát lehet vezetett sétán megtekinteni, melynek árát tartalmazza a belépő, vagyis ingyenesen lehet igénybe venni – mesélte Fogas Ottó.

Áprilisban két kisebb tárlat nyílik meg az épületben: az egyik egy gyermekbarát, iskoláknak szóló színháztörténeti kiállítás lesz, a másik főszereplője pedig Giorgio Vasari reneszánsz művész Angyali üdvözlet című festménye lesz. Az alkotás ismeretlen módon jutott Magyarországra, ahol a budapesti műtárgypiacon 1896-ban bukkant fel. 1925-ben a szegedi származású Enyedi-Zsótér házaspár hagyatéki gyűjteményéből jutott a szegedi Somogyi-könyvtár és Városi Múzeumba, azóta itt őrizték, tavaly novemberben azonban Rómában is kiállították.

Fogas Ottó elárulta: a Móra Ferenc Múzeum idei első nagy kiállítása az ókori Kínába repíti majd el a látogatókat, méghozzá az agyagkatonák világába. A terrakotta hadseregre azonban, melyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek, májusig kell várniuk a szegedieknek, akkor nyílik meg a főépület addig lezárva maradó területén ez a különleges tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában