Szegedi hírek

2023.05.03. 12:30

A klasszikus zene gyógyító erejéről tartottak előadást

A klasszikus zene jótékony élettani hatásaira hívták fel a figyelmet a Solis Consort régizenei együttes zenészei a REÖK-ben szerdán. Elmondták, a klasszikus zene hallgatásával javíthatjuk alvásunkat, csökkenthetjük a feszültséget és a fájdalmat.

Koós Kata

Orcsikné Szvetnyik Margit és Horváth-Tóth Viktória kevéssé közismert klasszikus zenei művek gazdag válogatásával kedveskedett a hallgatóságnak. Fotó: Karnok Csaba

A klasszikus zene jótékony élettani hatásaira hívták fel a figyelmet a Solis Consort régizenei együttes zenészei a REÖK-ben szerdán. Elmondták, a klasszikus zene hallgatásával javíthatjuk alvásunkat, csökkenthetjük a feszültséget és a fájdalmat. 

Zenetörténeti kalandozást rendezett az SZTE JGYPK Óvodapedagógus-képző Tanszéke a Solis Consort Régizenei Műhellyel összefogva szerdán a Reök-palotában. Idegenvezetőként az együttes két zenésze, a tanszéken óraadóként oktató Orcsikné Szvetnyik Margit és Horváth-Tóth Viktória kalauzolta a közönséget a klasszikus zene múltjában. Az előadás célja a közönség ösztönzése volt zenehallgatási szokásainak javítására. 

Fotó: Karnok Csaba

Miért van erre szükség? 

– tette fel a kérdést Orcsikné Szvetnyik Margit, amelyre a megjelenteket köszöntő Magonyné Varga Emőke tanszékvezető rögvest választ is adott. Németh László gondolatait idézve rávilágított arra, hogy az ember egész személyiségét meghatározza az, hogy milyen zenével  öblíti a lelkét. 

Az előadók kevéssé közismert klasszikus zenei művek gazdag válogatásával kedveskedtek a hallgatóságnak. Orcsikné Szvetnyik Margit hangsúlyozta, hogy nem csak az egészséges táplálkozással, de a gondosan megválasztott, nemes zenék hallgatásával is meghosszabbíthatjuk életünket. Elmondta, több kutatás bizonyította már a klasszikus zene jótékony élettani hatásait. Nagyban képes például hozzájárulni a nyugodt alváshoz, ha lefekvés előtt klasszikus zenét hallgatunk. Elmondta továbbá, hogy nyugtató, félelem-, feszültség- és fájdalomcsillapító hatása is bizonyított, ezt műtét előtt klasszikus zenét hallgató páciensek megfigyelésével is bizonyították. 

Fotó: Karnok Csaba

Horváth-Tóth Viktória érdekességként említette a klasszikus zene növényekre gyakorolt hatását. Elmesélt egy kísérletet, amely során ugyanolyan futónövényeket helyeztek el két egymás melletti szobában. Az egyik teremben Mozart dallamai, a másikban metálzene szólt. Előbbi esetben a növények kivirultak és körbefonták a hangszórókat, utóbbi teremben kihaltak. Ahogy fogalmazott, az agyunkra is hasonló hatást gyakorolnak a zenei rezgések és hullámok. 

Ha a természetben megnézünk egy csigaházat vagy egy káposztalevelet, a szimmetriájukat az ember alapvetően szépnek látja, kellemes érzésünk támad. A klasszikus zenében ugyanez a szimmetria lelhető fel, csak rezgésekben 

– magyarázta Horváth-Tóth Viktória. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában