Helyi kultúra

2023.05.21. 13:00

Bemutatták a világhírű kökénydombi leleteket a Tornyai-múzeumban

Kökénydomb legújabb kutatásairól és azok eredményeiről, valamint a tiszai-kultúra mai értelmezéséről hallhattak izgalmas és tartalmas ismertetőt az érdeklődők szombaton délelőtt a Tornyai János Múzeumban.

Munkatársunktól

Fotó: Tornyai János Múzeum

Kökénydomb legújabb kutatásairól és azok eredményeiről, valamint a tiszai-kultúra mai értelmezéséről hallhattak izgalmas és tartalmas ismertetőt az érdeklődők szombaton délelőtt a  Tornyai János Múzeumban. Csányi Viktor régész bemutatta a Vénuszok, az oltár és megannyi más izgalmas tárgyi emlék megtalálásának körülményeit. Még 1928-ban kezdődött a  szegedi egyetem akkori régészeti intézetének és Hódmezővásárhely városának azon együttműködése, amely alapján Banner János régészprofesszor vezetésével évről-évre meghatározott tan- és cél ásatásokat végeztek a város határában.

Fotó: Tornyai János Múzeum

Ebből a munkából született meg a régészeti tanszék és a vásárhelyi múzeum kiemelt jelentőségű őskori gyűjteménye, amelynek legjelentősebb, Kökénydombon feltárt darabjait jelenleg a Tornyai János Múzeum Hétköznapok Vénuszai című állandó kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat szombati finisszázsán Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze a legismertebb tárgyakat, az 1943–44-ben előkerült, két nő alakú, bekarcolt mintájú Vénusznak elnevezett edényt, valamint a különleges kökénydombi oltárt mutatta be. A batidai határban lévő Kökénydomb az alföldi tiszai kultúra egyik kulcs lelőhelyévé vált az 1929-től kezdődő ásatásoknak köszönhetően. Banner és csapata nyaranta a tanyavilágba költözött, ahol Kapocsi Mihály – „Hotel Kökénydomb”-nak nevezett – tanyája vált egyik kedves tartózkodási helyévé. Itt tekintette meg az ásatásokat 1938-ban az egyik legnagyobb hatású őstörténész, az ausztrál V. Gordon Childe, aki a páratlan leletek mellett, a helyi borok erejét is megtapasztalta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában