Szegedi hírek

2023.05.10. 20:30

Puskás cipője, Lennon nyakkendője és Rákosi írógépe is Szegedre érkezett - Galéria

Munkatársunktól

A kiállítást Sándor Pál filmrendező nyitotta meg, akinek egykori csapója is megtalálható a kiállítás tárgyai között. Fotó: Karnok Csaba

Milyen volt Kosztolányi Dezső kézírása, Máté Péter szemüvege, Nagy Imre órája, Rákosi Mátyás írógépe, Overdose pakója, Puskás Ferenc cipője vagy éppen a síp, amelyet a 6–3-as mérkőzés bírója fújt? A Fekete Ház szerdán nyílt Hetedhét Hungarikon című kiállításának látogatói testközelből szemlélhetik a legendás színészek, zenészek, sportolók, történelmi személyiségek tárgyait. Ráadásul a relikviák nem csupán önmagukban megtekinthetők, hanem azokból és azok köré kortárs művészek készítettek alkotásokat.

A magyar hírességek mellett külföldi sztárok, mint például John Lennon, Tony Curtis, Gérard Depardieu vagy Niki Lauda személyes tárgyai is a kiállítás anyagát képezik. A látogatók újragondolt formában találkozhatnak továbbá Cseh Tamás magnójával, Geszti Péter dalszövegével, Örkény zsebórájával, Esterházy Péter szemüvegével, Papp László bokszkesztyűjével, de megtekinthetnek egy darabot a berlini falból és egy szögesdrót-részt a vasfüggönyből is. A több mint 80 tárgy Kárpáti Tamás gyűjteményéből érkezett Szegedre. 

A tárlatot Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója és Sándor Pál nyitotta meg. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező beszédében felidézte a tárlat több szereplőjéhez fűződő kedves emlékeit, mint Törőcsik Mari, Psota Irén, Makk Károly, Szabó István és Jancsó Miklós.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában