Szegedi hírek

2023.05.14. 10:54

Telt házas volt a Borfesztivál második estéje – Fotók

Az esős kezdés ellenére elégedettek a borászok a Szegedi Borfesztivál indulásával. Szombat délutánra már telt házas volt a rendezvény – igaz, a hétvégéből ez a nap ígérkezett csak esőmentesnek.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Továbbra sem kényezteti nyári meleggel az időjárás a Szegedi Borfesztivál közönségét, szombaton azonban legalább az eső nem esett. Ennek köszönhetően este 6 órára megtelt a Széchenyi tér: ebben az időpontban – és aztán egész este – lépni is alig lehetett a tömegben. Az általunk megkérdezett borászok tehát elégedettek a nyitánnyal.

 

– Az időjárás miatt elkeserítően indult ez a tíznapos rendezvény, de azt látom, hogy az embereket ez sem zavarja, mert ki vannak éhezve az ilyen programokra. Isznak, jól érzik magukat. Én kilencedik éve vagyok itt, szóval van tapasztalatom: összességében szerintem ez nem egy rossz kezdés 

– foglalta össze az első 24 óra tapasztalatait szombat délután Juhász György, a Lajvér Borház képviselője, aki azonban megjegyezte, a rendezvény kezd eltolódni a féktelen italozás felé. – Egyre kevesebben vannak, akik valóan érdeklődnek is a borok iránt – tette hozzá.

Az első napon sok vörösbor fogyott – a hűvös idő ennek jobban kedvezett, mint az egyébként népszerűbb fehérnek. Mi azonban úgy láttuk, hogy a leghosszabb sorok a gyümölcsboroknál kígyóznak.

– Tíz év munkája van abban, hogy ilyen nagy az érdeklődés nálunk – adta meg a magyarázatot Bencsik Zoltán, a Kontyos Borház faházánál. 

– Főleg a hölgyek szeretik a gyümölcsborokat, mert általuk az édes borok világába röppenhetnek. Eleinte az eper volt az egyértelmű favorit, de az évek előrehaladtával egyre több íz felkerült a népszerűek közé – beszélt saját tapasztalatairól. A klárafalvi vállalkozás egyébként szinte otthon van a Szegedi Borfesztiválon, de mint mondták, nem csak ezért várják minden évben, hanem mert ezt tartják a legkellemesebb ilyen tematikájú rendezvénynek az egész országban.

Bár a legtöbben borozni mennek ki a Széchenyi térre – nem is értettük, ezen logika mentén hogyan fordulhat elő, hogy egyetlen szabad parkolóhely sincs a környéken – ez a rendezvény egyben közösségi találkozóhelyként is funkcionál. Pillanatok alatt verődnek itt össze nagyobb baráti társaságok, olyan pedig, hogy ne fussunk össze ismerőssel, gyakorlatilag lehetetlen. Sokan órákra rendezkednek be egy-egy padnál, amit volt, aki költséghatékonyan úgy oldott meg, hogy otthonról hozott süteményeket pakolt ki és azokat falatozta iszogatás közben.

Persze a spórolást is meg lehet valahol érteni: mint arról tegnap beszámoltunk, nem túl olcsó az idei borfesztivál. Ráadásul csak bankkártyával lehet fizetni – ez még szombat este is volt, akinek újdonságként hatott. Egyébként a korábbi cikkünkben említett bornál találtunk még drágábbat: a Bock Magnifico 2007-es nedűjéért deciliterenként 5 ezer forintot kérnek. Az átlagos borokból ennyiért egy egész üveggel kapni.

– Jellemzően az ilyen magas árkategóriájú borból csupán pár palack fogy el kóstoló adagonként is. De igyekszünk minél szélesebb kínálatot biztosítani, hiszen aki szeretne egy ilyen prémium terméket is megismerni, ilyenkor lehetősége van kevesebb befektetéssel ezt megvalósítani

 – magyarázta Orosz András a standnál, miért hoztak ebből is Szegedre.

A Szegedi Borfesztivál 160 borász kínálatával jövő hét vasárnapig várja a kilátogatókat a Széchenyi téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában