Szegedi hírek

2023.06.10. 19:30

A páratlan lábbelit ünnepelték Szegeden - Fotók

Kiállítások, néptáncbemutató, dokumentumfilm-premier, kézműves foglalkozások és papucsvásár várta azokat, akik ellátogattak a szegedi papucs napjára szombaton. Az események két helyszínen, a Dóm Látogatóközpontban és a Szent-Györgyi Albert Agórában voltak. Idén egy díjat is átadtak.

Suki Zoltán

Mindenki találhatott magának tetsző programot a szegedi papucs napján, amelyet már ötödjére rendeztek meg a városban szombaton a Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére. Idén egy különleges eseménnyel is készültek a szervezők, ugyanis a rendezvényen adták át először a Szegedi papucsért díjat. Az elismerést Fetter Ferencné, Marika néni kapta. Orbán Hédi, az Agóra vezetője elmondta, hogy a 92 éves asszony rengeteg papucsot készített életében, és tanítványai is voltak, akiknek továbbadta a mesterséget. Az Agóra vezetője azt is elmondta, hogy még az idén terveznek több papucskészítő foglalkozást is, de azt már nem Marika néni vezetésével, csak tanácsokkal látja el a jelentkezőket.

A program délelőtt kezdődött a szegedi Dóm Látogatóközpontban ahol a tavasszal nyílt Ahol Szűz Mária is papucsban jár című kamaratárlatban tartott exkluzív tárlatvezetést Bárkányi Ildikó néprajzkutató, főmuzeológus, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgató-helyettese, a Szegedi Papucsért Alapítvány kuratóriumának tagja, akinek egyik kutatási témája a szegedi papucs. A tárlaton az alapítvány gazdag gyűjteményből látható válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg régi és mai mesterek vallomásai alapján. 

A papucs napja programjai kora délután a Szent-Györgyi Albert Agórában folytatódtak. 140 néptáncos gyermek ünnepi műsorral készült. Fellépett az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Cicere Táncegyüttes Csólyospálosról, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes tagjai is. 

A rendezvényen mutatták be A Bárkányiék – apáról fiúra című dokumentumfilmet, amely a papucskészítő Bárkányi család három generációjának történetét mutatja meg. A filmet az alapítvány megbízásából a szegedi Elephant Studio készítette. A gyerekek kézműves foglalkozásokon, Hungarikum játszóházban és a Szegedi Papucshímző Kör tagjainak foglalkozásain vehettek részt. Idén is volt papucsvásár, érkeztek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehetett és rendelést is vettek fel egyedi igényekre.

Továbbra is látható a tavaly megnyitott Mesepapucsok kiállítás, amely a szegedi papucsok mesés világába kalauzol. A Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor, benne Attalai Zita újraalkotott papucscsodáival. A kiállításon láthatók gyerekpapucsok az alapítvány gyűjteményéből, és a ma alkotó papucsos mesterek és papucshímzők munkái is.


 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában