Helyi kultúra

2023.06.05. 15:15

Táncdrámát mutatnak be Petőfi Sándorról a Kisszínházban

Jövendölés címmel táncdrámát mutatnak be Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap. Az ősbemutató az SZTE Egyetemi Tavasz záróeseménye.

Koós Kata

Az alkotók elmondták, céljuk nem az életmű elemzése, sokkal inkább a Petőfi körül 200 év alatt kialakult kánon lebontása volt. Fotó: Gémes Sándor

Hell István, a Jövendölés táncdráma szövegírója és rendezője az ősbemutatót beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, az alkotók célja nem Petőfi verseinek elszavalása, és azokkal kapcsolatban műelemzés nyújtása, sokkal inkább a Petőfi körül 200 év alatt kialakult, szobrokat, utcaneveket, iskolai tananyagot magában foglaló kánon lebontása volt. 

Ez a fiatalember végigrohanta az életét az országon, közben ránézett egy rekettyebokorra, és írt egy verset. Aztán bezörgetett Vörösmartyhoz, Jókaihoz, és már a küszöbön konfliktusba került velük. Nem tűrte a kritikát, hihetetlen érzelmi hullámokon ment keresztül. Tehát egy nagyon érzékeny emberről beszélünk, aki nem kis életművet hagyott ránk fiatal kora ellenére 

– mondta a rendező. 

Noha teljes hosszában Petőfi egyetlen költeménye sem hangzik majd el a produkcióban, a verstöredékek mentén mégis felidéződik majd a forradalom és a szabadságharc, a Júlia-szerelem, a tájleíró költészete és a Petőfit övező misztérium is.

A cím kapcsán Hell István elmondta, hogy Petőfi édesanyjának egy javasasszony megjövendölte fia nagyságát és halhatatlanságát. A színpadon a néptánc és a népzene ősi formanyelvén elevenedik majd meg a halhatatlanság és a mindenség költőjeként.

Hell Nikolett dramaturg arról beszélt, hogy a versek válogatása során arra törekedtek, hogy kevéssé közismert költeményekből szemezgessenek. 

A versek és a szövegek mellett a tánc ugyanolyan olvasandó textusként működik az előadásban. Nem illusztráló funkciót tölt be, hanem helyzeteket tud kibillenteni, másfajta értelmezési perspektívát tud megnyitni, úgyhogy nem csak nézni lesz jó a táncot, de azon elgondolkodni is

 – fejtette ki a dramaturg. 

Petőfi Sándor szerepében a tatabányai Jászai Mari Színház Soós Imre-díjas színészét, Mikola Gergőt láthatja vasárnap 15, hétfőn pedig 19 órától a Kisszínház közönsége.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában