Szegedi hírek

2023.07.05. 19:00

A Holdvilágos éjszakán gálaest alkotói voltak Stahl Judit vendégei

Ismét megnyitotta kapuit a Szabadtéri Szalon, amelynek háziasszonyaként az idei nyáron is Stahl Judit faggatja a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri produkcióinak művészeit a kulisszatitkokról. Az online beszélgetéssorozat első alkalmának vendégei a Holdvilágos éjszakán opera-operett gálaest alkotói voltak.

Koós Kata

Szélpál Szilveszter, Rácz Rita, Cser Ádám és Barnák László mesélt a készülő gálaestről. Fotó: Török János

A Szabadtéri Szalon első idei alkalmával Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Holdvilágos éjszakán gálaest rendezője, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, a gála karmestere, Rácz Rita szegedi származású szoprán, a helyi operatagozat csillagai közül pedig Szélpál Szilveszter bariton volt Stahl Judit vendége szerdán. 

Barnák László elmondta, mindenekelőtt a sokszínűség és a nézői preferenciák jelentették számára a zsinórmértéket az idei nyár műsorának összeállításában. A Holdvilágos éjszakán gálaest az első rendezése a Szabadtéri Játékokon, amely során nagy hangsúlyt fektetett a produkció dinamikájára, hogy az intimebb és a pezsgőbb hangulatú zenék harmonikus sorrendben kövessék egymást. Elmondta továbbá, hogy fontos szempont volt számára, hogy a szegedi operatagozat közkedvelt tehetségei mellett a városhoz kötődő vendégművészeket hívjon meg.  

Fotó: Török János

A népszerű szegedi színészházaspár, Fekete Gizi és Rácz Tibor lánya, Rácz Rita a napfény városában született és kezdte pályafutását. Pénteken férjével, Haja Zsolttal fog közös duetteket énekelni a Dóm téri nagyszínpadon. Elmondta, ez alkalommal a megszokottól eltérő szerepkörökben csillogtatja majd meg szopránját. Azt is elárulta, hogy leginkább Bernstein Candide-jának Kunigunda-áriáját várja. 

Kunigunda unikum, amit nagyon ritkán van lehetőségem Magyarországon énekelni, szóval nagyon boldog vagyok 

– közölte. 

Cser Ádám karnagynak már édesapja is vezénylő korrepetitor volt a Szabadtéri Játékokon, édesanyja a kórusban énekelt, ő maga pedig szintén énekelt, volt korrepetitor és próbákat is vezényelt már a Dóm téren. 

Szélpál Szilveszter elmondta, az elmúlt húsz évben minden nyáron énekelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Holdvilágos éjszakán gálaesten leginkább Wagner Tannhäuser operájából Wolfram dalának eléneklését várja. 

Ez a dal az Esthajnalcsillagról szól, és úgy gondolom, hogy a Dóm tér csillagfényes színpadán stílusos lehet ez az ária. Mindamellett, hogy nagyon szerettem volna már régóta zenekarral elénekelni

 – mondta. 

A nagyszabású gála első felvonásában olyan világhírű operák részletei hangzanak el, mint Puccini Turandot, Manon Lescaut és Bohémélet című operáinak dalai, részletek Wagner Tannhäuseréből, Erkel, Bernstein, Rossini műveiből, a Carmenből, Mascagni Parasztbecsületéből és Leoncavallo Bajazzók című zeneművéből. A második felvonásban az operettmuzsika kapja a főszerepet. Strauss A denevérjének és Szirmai Mágnás Miskájának részletei mellett felcsendülnek a legismertebb Lehár- és Kálmán Imre-operettbetétek, mint A csárdáskirálynő, Cirkuszhercegnő, Marica grófnő és A víg özvegy dallamai. 

A produkcióban közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok tánc- és énekkara. A koreográfiáért Hajdu Anita, a látványért Vámos Zoltán felel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában