Szegedi hírek

2023.07.11. 20:14

A teljes életúton végigkalauzolták hallgatóságukat

Két írónő tartott felolvasó délutánt Életeken át címmel a Szegedi Zsidó Hitközség székházában kedden. Saját műveik részleteivel a teljes emberéleten át, a születéstől az időskorig kalauzolták hallgatóságukat.

Koós Kata

Fülöp Valentina és Bankó-Erdősi Viktória első kötete egyaránt 2020-ban látott napvilágot. Fotó: Török János

Bankó-Erdősi Viktória és Fülöp Valentina voltak a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermének vendégei kedden délután. A két írónő a XVII. Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál programjaként tartott felolvasó délutánt.

Bankó-Erdősi Viktória 2020 szeptemberében debütált első könyvével, amely az Elég az hozzá címet kapta. A kötettel nagyszüleinek állított emléket, egyben a gyászfeldolgozásban igyekezett segíteni olvasóit. A szerző rendszeresen publikál az Élet és irodalom prózarovatában. A hálátlan címet viselő, az idei év elején megjelent regényében első könyvének főszereplője, Eszti már a felnőtté válás ösvényére tér, a kamaszkor kihívásaival néz szembe.

Fülöp Valentina Szegeden élő ügyvéd, aki írói álnéven jelenteti meg köteteit. 2020 szeptemberében jelent meg első regénye, a Szívhasadás, amelyet két év múlva követett második könyve, a Túl sokat álmodtam. Regényei szépirodalmi formába rejtve dolgozzák fel napjaink emberének a jog világába is bepillantást nyújtó, fájdalmas élethelyzeteit. Idén márciusban a két, felnőtteknek szóló regénye után egy mesekönyvvel jelentkezett Vörös Samu, a kalózkirály címmel, amelynek olvasó-szerkesztője Bankó-Erdő Viktória író volt.

Az írónők a legfontosabb életszakaszok érintésével vezették végig hallgatóságukat a felolvasó délután folyamán az emberélet egészén. Az utazás a születéssel kezdődött. Fülöp Valentina az apává válás élményének felolvasásával érintette az új élet csodáját. Bankó-Erdősi Viktória a generációk összefonódására helyezte a hangsúlyt, amelyek saját megfogalmazása szerint úgy követik egymást, akár a láncszemek egy csodaszép nyakláncon. A kisgyermekkor felhőtlen örömét a kamaszkor két arca követte. Fülöp Valentina az életszakasz vidám, írótársa a lázadó oldalára koncentrált.

Fotó: Török János

A szerelemnek mindkét írónő kiemelt figyelmet szentelt köteteiben, Fülöp Valentina ügyvédként a házasság kudarcba fulladásának élményét is történetbe fogalmazta. Felolvasása közben hangsúlyozta, egy házastársi kapcsolat megszűnése rendszerint mindig hosszas gyászfolyamattal jár.

A felelősséggel terhelt felnőttkor életszakasza után az időskor szépségeinek és nehézségeinek témájával zárult a délután. Az írónők az élet legvégének témáját saját bevallásuk szerint tudatosan nem érintették, mondván, noha mindannyiunknak szembe kell néznünk halandóságunkkal és végességünkkel, ennél sokkal fontosabb az addig elvező út, amelynek minden stációja rejt szépségeket és értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában