Szegedi hírek

2023.07.08. 20:25

Bodrogi Gyula új relikviával gazdagította a Hetedhét Hungarikon kiállítást – Galéria

Egy malac formájú kínálótállal gazdagította Bodrogi Gyula a Fekete Ház Hetedhét Hungarikon kiállításának anyagát szombaton. A Nemzet Színésze saját kezével faragta bele nevét a személyes vadászszenvedélyét és a megajándékozott Kárpáti Tamás gyűjtő vendégszeretetét egyszerre jelképező relikviába.

K. K.

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Kulturális-gaszronómiai hétvégét tartottak a Fekete Házban a Maláta Kézműves Sör- és Grillkerttel együttműködésben, amely az épület kertjében működik. A Hetedhét Hungarikon című kiállításon minden este exkluzív tárlatvezetés zajlott. Pénteken és szombaton Kárpáti Tamás gyűjtő vezette körbe a résztvevőket, és osztott meg izgalmas érdekességeket a híres emberek relikviáival kapcsolatban. Az estéket ezután vacsora követte a Maláta Sörkertben, majd pénteken a Folk Roses, szombaton pedig a Docpiano Band adott koncertet.

A Hetedhét Hungarikon kiállításon híres emberek személyes tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők új formában. A különböző tematikájú termekben a magyar és a világtörténelem meghatározó személyiségeinek – sportlegendák, író- és költőóriások, rajongott zenészek, díjak sokaságával elismert színészek és filmrendezők – relikviái sorakoznak az alkotóművészi leleménynek köszönhetően immár képzőművészeti alkotások legfőbb motívumaként. 

A hétvégi tárlatvezetéseken mutatták be azt a három alkotást is, amelyek frissen kerültek be a tárlat anyagába: egy, az Aranycsapathoz, Zakariás Józsefhez kötődő relikviát, valamint két Vasarely-tárgyakon alapuló művet. Ezek mellett pedig továbbra is látható például Puskás cipője, Rákosi írógépje, Nagy Imre órája és John Lennon nyakkendője is. 

A szombati nap legfőbb különlegessége és leginkább várt programpontja Bodrogi Gyula érkezése volt, aki egy malac formájú, különleges kínálótállal gazdagította Kárpáti Tamás gyűjteményét, azzal együtt a Fekete Ház nagy sikerű kiállítását. 

– El vagyok ájulva a kiállítástól. Tamás évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye, minden tárgynak megvan a maga története, bennem élő emléke. Nagyon tetszik. A fatálról, amit annak idején én ajándékoztam neki, azt kell tudni, hogy náluk a Pipiske utcában évente szokott lenni egy összejövetel, amelyen mindenféle szakmából részt vesznek. Ajándékot kellett kitalálni, és ez a tál ötvözte az én vadászszenvedélyemet és az ő nagyszerű vendéglátását – mondta el lapunknak a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező. A kínálótál nemcsak malac formája miatt érdekes. Az igazi különlegességét az adja, hogy Bodrogi Gyula saját kezével faragta bele nevét, valamint az átadás helyét és időpontját. A egyedi relikvia abban a teremben kapott helyet, amelyben többek között Garas Dezső Minarik-kalapja, Psota Irén Charleston-sapkája, Törőcsik Mari virága, Makk Károly rendezői széke, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán angyalkája is megtekinthető. 

Bodrogi Gyula arról is beszélt, hogy mindig nagy örömmel utazik Szegedre, sok-sok szép emlék fűzi a városhoz, a Szegedi Szabadtéri Játékok mindkét színpadához és Szőreghez is. 

A kiállított relikviák megtekintése után összegzésképpen elmondta, hogy kicsi szomorúságot is érzett, miközben végighaladt a tárgyakon, mert azok neves tulajdonosai közül sokan elmentek már. Ugyanakkor mégis mindenekelőtt örömteli volt számára az élmény, hiszen a tárlat révén megőrződik emlékük. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában