Lilába borult a városhatár

2023.07.08. 19:22

Ették, itták és fotózták a levendulát Csongrádon – Galéria

Ha lenne „Vigyázat, szín- és illat-robbanásveszély!” tábla, akkor néhányat biztos fel kellett volna állítani a Vándor tanya étterem mellett. A csongrádi levendulaszüret évről évre visszatérő látványosság a városhatárban, idén is sokan választották hétvégi programnak a lila virágkavalkádot és az ahhoz kapcsolódó kézműves vásárt.

Majzik Attila

Balogh Emese néhány éve mert nagyot álmodni, és úgy döntött, Csongrádon is meghonosítja a tihanyi életérzést. A csodás vízpart mindkét városban adott, Emese pedig a levendulát tette hozzá, hogy a Balaton-parti város nyomába eredjen Csongrád: az étterme melletti kihasználatlan földterületen alakított ki levendula ültetvényt.

– Imádjuk a levendulát, a színét, az illatát. Otthon is virágzik a kertünkben, de azért ez az igazi – mesélte szüretelés közben Andrea és Mariann. A két hölgy Kunszentmártonból jött át Csongrádra, hogy válogasson a virágok között. Évek óta visszajárnak a levendulaszüretre, mert gyönyörűek a virágok, nem kell sokat utazni és a kirakodóvásárt is szeretik. Mint elmondták, idén szárított virágdíszt készítenek majd a levendulából, de kerül a virágból limonádéba és kekszbe is.

A lila ötven árnyalatában pompázó illatos növényt egyébként legalább ezerféleképpen fel lehet használni, a levendulás dolgok elkészítésének tulajdonképpen csak a fantázia szab határt: láttunk levendulás sört, illatpárnákat, babákat, szörpöket, megszámlálhatatlan dísztárgyat, szappant, kekszet és még levendulás sajtot is.

Jellegzetes íze és illata mellett a virág színével is hódít, úgyhogy ha valaki ma megnyitja a közösségi oldalakat, akkor valószínűleg az arcába robban majd a lila színbomba és a #levendula. A több helyen felállított vintage hangulatú szelfipontokon és fotókapuknál szorgalmasan jártak az ujjak az exponáló gombokon, garantáltan több gigabyte-nyi szelfi született a napsütötte délutánon.

Aki pedig elfáradt az Instagram-modellkedésben, az a szomszédos kézműves vásárban kereshetett enyhülést: a nagy melegben idén is jól fogyott a levendulás szörp és limonádé. Emellett a forgatagból a digitális emlékképek mellett kézzelfogható szuvenírt is hazavihettek a levendula szerelmesei: az erdélyi fűszerektől kezdve a kézműves fajátékokon, üvegékszereken és uszadékfából készült dísztárgyakon át a bőrdíszmű termékekig mindennel lehet találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában