Szegedi hírek

2023.08.30. 17:00

Színházi nevelési projektekkel telik majd a Homo Ludens Project új évad

Rendhagyó évadot nyitott szerdán a szegedi Homo Ludens Project független színházi alkotóközösség. Új bemutatók helyett a színházi nevelésre és oktatási projektre helyezik a hangsúlyt.

Koós Kata

A rendhagyó évad programjait Benkő Imola Orsolya művészeti vezető és Szilágyi Szabolcs színész ismertette. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Állami támogatást nem kapott jubileumi, tizedik évadára a Homo Ludens Project, csupán célzott európai uniós pályázati támogatást, amelyek révén új bemutatók létrehozására nem nyílt lehetőségük, azok helyett oktatási projekteket valósítanak meg.

Benkő Imola Orsolya, a független színházi alkotóközösség művészeti vezetője elmondta, négy ifjúságot célzó projektet bonyolítanak majd le az évadban. Közösségi filmeket készítenek diákokkal, amelyek révén dramatikus módszerekkel segítik a tanulók által az iskolájukban érzékelt problémák megoldását. Első körben a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában és a Gábor Dénes Technikum és Szakközépiskolában kezdik a munkát, jövőre további öt szegedi iskolával bővítik a projektet.

Második programként elindítják Szegeden a Finniskolát, amely a délutánonkénti sétálva tanulás módszerével fejleszti a diákok olyan kulcskompetenciáit, mint a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a kollaboráció és a kommunikáció.

Liszkai Tamás korábbi röszkei plébános, a Grotowski színházi módszer hazai terjesztőjének felkérésére egy előadást is alkotnak közösen a Parastúdióval Káin és Ábel történetéből. A produkció az „ember embernek farkasa” témakört járja majd körül célzottan reflektálva korunk társadalmi problémáira.

Negyedik projektként pedig megvalósítják a Tengely című fórumszínházi előadást, amelyről Szilágyi Szabolcs színész adott tájékoztatást.

– Ez egy színházi nevelési projekt, amely a társasjátékok formanyelvét, szabályrendszerét veszi alapul. Tapasztalható, hogy a középiskolásoknak a háború, a Covid, a gazdasági helyzet hatására teljesen lecsökkent a jövőjükkel kapcsolatos biztonságérzetük. Az előadás egy tanár és egy reményvesztett diák konfliktusát fogja színházi nevelési módszerrel feldolgozni – részletezte Szilágyi Szabolcs. 

Az alkotóközösség bázisa a Gyertyámos utcai Zug Színház és Művészeti Tetthely, amely mindenekelőtt befogadó alkotótérként funkcionál majd az évadban, várják a jelentkezőket. Elsőként szeptember 9-én 17 órakor a Sebők Maja színésznő által vezetett Sáv diákszínjátszó csoport A dolgok közepében című előadását tekintheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában