Szegedi hírek

2023.09.16. 10:53

Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett

Delmagyar.hu

Fotó: Török János

Bár a társulat a Szegedi Nemzeti Színházban csak szeptember második felében áll színpadra, az évad első előadásait már augusztusban megtartották, a táncosokat álló taps fogadta Spanyolországban. A Carmina Buranát először a San Javier-i Auditorio Municipal Parque Almansában mutatták be, majd Mallorcán, az Auditorium Palma de Mallorcában.

A táncművészek már augusztus elején visszatértek a balett-terembe, és megkezdték a Lánglelkű próbáit is. Az új produkció a Petőfi 200 eseménysorozat részeként november 10-én debütál a Szegedi Nemzeti Színházban. A darab különlegessége, hogy öt fiatal magyar zeneszerző a társulat számára komponál műveket. Az öt táncetűdöt magában foglaló est koreográfiáit öt fiatal alkotó jegyezi, ők - Juronics Tamás koncepciója alapján - a költő egy-egy versére hangolva készítették el darabjaikat, melyeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar élőben kísér a színpadon.

Az évad második felében magyar és nemzetközi premierként valósul meg a Fekete hattyú. Juronics Tamás nem először nyúl a régi orosz népmese témájához, és ahogyan korábban, úgy most is a történet pszichoanalitikus mélységeit kutatja. Csajkovszkij első balettzenéje a lélek mélységeiben megbúvó küzdelmekről, a jó és a rossz harcáról szól, a koreográfus a fekete hattyú szimbolikájának és lelkiségének megragadására vállalkozik - írták.

Az évadot három új taggal kezdte meg az együttes: Nyeste Andrienn, Giordana Marzocchi és Füzesi Csongor táncművész csatlakozott a társulathoz.

A továbbjátszások között a tavalyi bemutatók - Tűz: Bernarda Alba háza, Bolero, Carmen és Lear - mellett a Concerto est: Concerto, Vadak, A szent is repertoáron marad, decemberben pedig újból látható lesz a gyerekek két nagy kedvence, a Diótörő és a Hamupipőke, és a Carmina Burana is sok előadásban szerepel a műsoron - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában