Szentes

2023.10.12. 12:30

Ritkán játszott Németh László dráma az évadnyitón

Darók József

Pénteken este lehull a lepel a szobrokról. Fotó: Darók József

Németh László Petőfi Mezőberényben című történelmi drámájának előadása nyitja a Tóth József Színház és Vigadó évadát október 13-án 19 órakor. 

A Petőfi Sándor emlékévben a Kurca-parti város kettős bicentenáriumra emlékezik, hiszen a magyar színházművészet kiemelkedő alakja, Tóth József, a szentesi születésű színész a költővel egyazon évben, 1823-ban született, emlékükre egy-egy életnagyságú szobrot avatnak, a csongrádi szobrász, Lantos Györgyi műveit. A szoboravatást követi a különleges előadás, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia területi szervezete is támogat.

Németh László, a Hódmezővásárhelyhez is kötődő Kossuth-, Baumgartner-, és József Attila-díjas író kevéssé ismert darabja különleges élményt ígér. Az 1954-ben írt színmű a megjelenésekor nagy vihart kavart. A halálba induló költő utolsó vívódásait dolgozza fel az író, az „agyonszavalt és elcsépelt” Petőfi helyett egy új Petőfi-kép kialakítására tett kísérletet. A Petőfi Mezőberényben főhőse a család fogságában élő géniusz, aki vállal a nemzetért mindent, a túlélést és a bujkálást éppúgy, mint a hősi halált, csakhogy a személyiség és életmű összhangját megőrizze.

Az egyfelvonásos előadást Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakos hallgatója rendezte, a Jókai Színház Színitanházának növendékeivel és a pályájuk elején álló színészekkel állította színpadra a darabot. Az egyfelvonásos előadás érdekessége a kerettörténet, amely egy vándortársulat színészei által eljátszott történetté változtatja a darabot.

 A Magyar Művészeti Akadémiát a helyszínen Szenes István, Ybl Miklós-díjas belsőépítész, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat korábbi tagozatvezetője képviseli majd, aki a Petőfi Szálló, valamint a Tóth József Színház felújításakor az épület belső megújítását tervezte.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában