Szegedi hírek

2023.10.25. 14:00

Shakespeare-rel lakatják jól a lelkeket

Degusztációs produkció készül a szegedi Pinceszínházban, amely során Shakespere-rel lakatják jól a lelkeket. A feltálalt fogások szonettek és monológok lesznek a legjavából. Zenével spékelve.

Koós Kata

A Shakespeare szabadon című monodrámáról Balog József rendező, Varga Bálint, a Pinceszínház művészeti vezetője és Nagyhegyes Zoltán színész tájékoztatta a sajtó munkatársait. Fotó: Gémes Sándor

A tavalyi, nagy sikerű Kosztolányi-estje után ismét egyedül áll a Pinceszínház színpadára Nagyhegyesi Zoltán. A Shakespeare szabadon című monodrámát Balog József rendezi, a bemutatót szombaton tartják.

Nagyhegyesi Zoltán elmondta, tíz évvel ezelőtt, még a színművészeti egyetemen állított össze Shakespeare-szonettekből egy önálló előadást, amely végül nem került színpadra. Azóta szerette volna, hogy a monodráma közönség elé kerüljön. Inspiráló és új szempontokat felmutató alkotótársra talált Balog Józsefben. A közösen megalkotott produkció gerincét Shakespeare szonettjei adják, ám monológok is elhangzanak majd olyan közönségkedvenc drámákból, mint a Rómeó és Júlia, a Hamlet, a Sok hűhó semmiért, a Szentivánéji álom, a III. Richárd, a Macbeth vagy az Othello.

A rendező hozzáfűzte, a produkció célja korántsem az előadó színészi kvalitásainak öncélú csillogtatása, noha az erős alapanyag és a monodráma műfaja megköveteli a kimagasló előadói képességeket.

Fotó: Gémes Sándor

Hagyunk a nézőknek teret és lehetőséget arra, hogy megtalálják azokat az azonosulási pontokat, amelyek több csatornán keresztül érkeznek 

– mondta Balog József, aki arra is kitért, hogy az elhangzó szonetteket és monológokat összefűző téma a szerelem számos aspektusa lesz.

 A szerelmi szenvedély különböző formái, amelyek tettekben nyilvánulnak meg. És ezeket a tetteket, cselekedeteket nem a beteljesülés és a boldogság, hanem a féltékenység, a gyűlölet, a halál, a bosszú és a hatalomvágy határozza meg. Hiszen ezek mind-mind szerelmi aspektusok 

– részletezte Balog József a „degusztációs” produkció központi tematikáját.

Fotó: Gémes Sándor

Kicsit olyan, mintha sok fogásos vacsorát kínálnánk a közönségnek, ahol egyik fogás után kívánják a másikat. Reméljük, hogy jóllakva, de nem eltelve mennek haza a nézők

 – tette hozzá Nagyhegyesi Zoltán, aki azt is elmondta, hogy a monodrámát sok zenével spékelték. Elárulta, lesz musical-betét, sőt rap zene is, ám közben ragaszkodnak az eredeti Shakespeare-szövegekhez.

Fotó: Gémes Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában