Helyi kultúra

2023.12.10. 21:30

Betlehemi jászol Pusztaszeren

Imre Péter Géza

Pusztaszeren az ünnepi díszítés új eleme a betlehemi jászol. Fotó: Imre Péter

Pusztaszer központjában, a sportterem előtt áll az adventi koszorú, amelyen pénteken gyújtották meg a második, a reményt jelképező gyertyát. Régi-új elem a betlehemi jászol, amelyet hosszú évek után láthatnak újra a falubeliek és a környékből érkezők. A kedves képben szerepel Jézus Krisztus édesanyja, Szűz Mária és nevelőapja, József, az ács, előttük a bölcsővel, amelyben ott ring a csecsemő, amelynek születését megjövendölték, és már nagyon várták az emberek. Az életképet egy kos teszi teljessé, a jászol mellette két angyal őrködik.

Biztosan vannak – magam is többet láttam – nagyobb, élethűbb betlehemek, de a pusztaszeri, amelyet a szülői munkaközösség és civilek készítettek ugyanazt jelenti és ugyanazt a pillanatot jeleníti meg, mint „előkelőbb” testvérei. Azt, hogy megszületett. Jézus, akinek a címe, a Krisztus szó a görög khriszéin, vagyis felkenni igéből származik, ezért a jelentése, Felkent. Az ókori judaizmusban ugyanis szent olajjal kenték fel a királyokat és a kivételesen szent életű embereket hivataluk viselésére. Nevezik Messiásnak, illetve Megváltónak is.

Visszatérve a Szentföldről Pusztaszerre: az adventi koszorún a második gyertyát a 2. osztályosok gyújtották meg és adtak műsort, a harmadikat a harmadikosok fogják, a negyediket pedig a falukarácsony napján, december 21-én majd a negyedikesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában