Könyvajánló

2023.12.23. 08:40

Könyvajánló – Charles Dickens: Karácsonyi történetek

Timár Kriszta

A nagy angol mesemondó talán legismertebb műve az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének. Szegénység és gazdagság örök ellentétét állítja szembe és oldja föl Dickens a szívtelen, gazdag Scrooge megigazulásának meseszerű történetében, amelyben Scrooge urat négy túlvilági figura – volt üzlettársa, Marley, a régi majd az új karácsony és a jövő szelleme – látogatja meg. Csodálatos látomásai nyomán a nagy ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múltjának és a jövőjének képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára. A történet adaptációival (több tucat megfilmesítés, hangjáték, színpadi változat) évről évre találkozhatunk karácsony táján. A mű első megjelenésétől fogva óriási népszerűségnek örvend, és részben ezért Dickens a következő huszonöt évben még sok más karácsonyi-újévi történetet írt. A Karácsonyi történetek címen ismert klasszikus összeállítás, amely a Karácsonyi ének mellett négy további történetet tartalmaz.

A Harangszó (1844) a derék és megindítóan ügyefogyott Totyogó Tóbiás rémületes szilveszteréji látomása az élet kegyetlenségeiről, melyek a rideg szívű gazdagok világában minden szegény embert fenyegetnek. Bármily szánandóan esett is Totyogó Tóbiás és környezete, bennük testesül meg a szívjóság, a természetes értelem és az erkölcsi bátorság is. S a másik oldalon a gazdagok, álszentek, felelőtlenek és megvesztegethetők. A világ sorsának intézése határozottan nincs jó helyen.

A gyűjteményben szerepel még a Házi tücsök (1845), Az élet csatája (1846) és A szellem embere (1848) című történet is. Ezek magyarul utoljára 1958-ban jelentek meg egy kötetben. Most új fordításban adják közre ezt az örökzöld gyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában