Csanádpalota

2023.12.17. 19:17

Megvan a palotai emlékjel helye

Szabó Imre

Néhányan az emlékjel készítői és támogatói közül. Fotó: Szabó Imre

Hat kopjafával és három táblaképpel Csanádpalota hatszáz évét szimbolizálja az az emlékjel, amit a hétvégén állították fel Csanádpalotán a kisváros alapításának 600. évfordulóján. Ez a Páneurópai Kulturális Egyesület nyári képzőművészeti táborában, hazai és határon túli alkotók közreműködésével készült el. Az emlékjel közepén egy talapzaton álló 2,2 tonnás szikla áll – ez már a helyére került. 

Fotó: Szabó Imre

Ez utóbbi a világosi hegyeket szimbolizálja, amelyek lábánál található térségünk

 – tudtuk meg az egyesület művészeti vezetőjétől, Szügyi Lászlótól.

Archív Fotó: Szabó Imre 

Az emlékjel végül a városi sportcsarnok előtt kapott helyet. Emlékezetes: az egyesület eredetileg a főtéri szoborparkban szerette volna felállítani, a képviselő-testület azonban ehhez nem adott hozzájárulást, mondván, azt szeretnék eredeti funkciójában megőrizni. A szervezők eleinte ragaszkodtak ehhez a helyszínhez; még az is felmerült, hogy közvetlenül a csanádpalotaiakat kérdezik meg arról, ők hová szeretnék. Ettől aztán a békesség kedvéért elálltak. Az, hogy a sportcsarnok előtti téren megkezdődhetett az elhelyezés, jó kompromisszumnak tűnik, hiszen ez is a belvárosban, szem előtt van. 

Nagy Péter, az egyesület egyik helyi alapító tagja azt is elmondta, hogy a helyi római katolikus templom 250. évfordulója előtt tisztelegve ugyancsak készül egy harangláb, amelyet az egykori temető helyén létrehozott Kelemen László Emlékparkban állítanak fel tavasszal. Ehhez még harangot kell önteni, aminek a költsége milliós nagyságrendű lesz – erre még nincs együtt a pénz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában