Könyvajánló

2024.01.13. 12:30

Könyvajánló - Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása

Timár Kriszta

Harold Fry nemrégiben vonult nyugdíjba, napjai szinte egyformán telnek, egészen addig, míg levelet nem kap egy régi ismerősétől, Queenie Hennessytől. A nőtől, akit 20 éve nem látott, és aki most a halálos ágyából írt neki. Közli vele, hogy rákos és hamarosan meghal, illetve hogy a szigetország másik felében, Berwick-upon-Tweedben ápolják egy hospice-ben. A férfi gyors választ fogalmaz, majd a levéllel elindul a sarki postaládához, amivel kezdetét veszi egy valószínűtlen utazás. Végül ugyanis továbbmegy a következő sarokig. Majd a következő városba. Majd tovább, egészen kilencszáz kilométert gyalogol Kingsbridge-től a Berwick-upon-Tweedben található otthonig, mert hisz abban, hogy amíg ő gyalogol, Queenie Hennessy élni fog. 

 

Vitorláscipőben és könnyű kabátban vág neki a tájnak és a sürgető küldetésnek, hogy személyesen kézbesítse a levelet. Útközben varázslatos figurákkal találkozik, akik felszabadítják régóta szunnyadó lelkét és benne a reményt. Megrohanják az emlékek: ahogyan először táncolt feleségével, Maureennal, az esküvőjük, az apaság öröme, és miközben emlékezik, lassan megbékül a veszteségekkel, a mulasztásokkal is.

A könyvben rengeteg a belső monológ: a 60-as nyugdíjas végiggondolja az életét és azt, mit tett volna másképp. Kiderül, hogy igazi jelentéktelen ember volt, mindig a háttérben maradt. 20 éve már csak "jelen van" az életében, de nem éli. A fő kérdés pedig az, hogy vajon meg lehet-e változtatni a megváltoztathatatlant, vagy az egyetlen esélyünk az elfogadás és belenyugvás lenne.

Bár a könyv stílusa könnyed és szórakoztató, a sorok között komoly mennyiségű életbölcsesség és élettapasztalat olvasható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában