Szegedi hírek

2024.01.24. 16:27

Társasjáték és mozifilm inspirálta az ősbemutatót - Galéria

Újabb kortárs magyar ősbemutatóra készülnek a Szegedi Nemzeti Színházban. Játék és élet keveredik össze a különleges, keserédes komédiában, amelyet a Gazdálkodj okosan! és a Jumanji film ihletett.

Koós Kata

Az olvasópróbát szerdán tartották a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Karnok Csaba

Ahogy Fábián Péter rendező fogalmazott, szocialista Gazdálkodj okosan! társasjátékba ágyazott, sufni Hollywood-produkció készül a Szegedi Nemzeti Színházban. A teátrum legújabb, kortárs magyar ősbemutatója ugyanis egy társasjáték és egy kasszasiker mozifilm ötvözete lesz nem kevés társadalomkritikával fűszerezve. Mindezt a szerdai olvasópróbán tudatta a rendező, aki maga írja a szövegkönyvet, amelynek befejezése még folyamatban van.

Az azonban már biztos, hogy a történet fókuszában a lakásvásárlás témaköre áll majd a mai Magyarországon. Fábián Péter elmondta, a darab megalkotására egy rövidhír ihlette, amely arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hét évben az Európai Unióban hazánkban drágultak a leggyorsabban az ingatlanárak. Hozzátette, személyes tapasztalatok is ihlették, feleségével ugyanis nemrég vásárolták meg első közös lakásukat, amelyhez igen rögös út vezetett.

A saját nyomorunkat valahogy kiröhögvén szeretném, hogy elmeséljük ezt a történetet

 – mondta a rendező, aki az alapkoncepciót az 1966-ban napvilágot látott Gazdálkodj okosan! elnevezésű társasjátékra építette, amelyen azóta generációk nőttek föl. 

 

Társasjátékos szakemberek állítják, hogy csak a szerencsén múlik az egész Gazdálkodj okosan!, nincsenek döntéseink benne, teljesen kocka alapú. Ahogy ebbe kezdtem beleásni magam, rájöttem, hogy ez a valóság. Éreztem valami nagyon megmosolyogtató, ugyanakkor egyszerre nagyon tragikus dolgot is, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a társadalmi körülménynek és a vak sorsnak, a szerencsének 

– fejtette ki Fábián Péter, akit a társasjáték mellett egy hollywoodi kasszasiker film is inspirált. Mégpedig a Jumanji című, amelyben a játék valósággá válik.

Így történik ez majd a színpadon is, ahol a történet szerint egy harmincas éveiben járó, fiatal pár albérlete pincéjében egy poros Gazdálkodj okosan! társasjátékot talál, amellyel játszani kezdenek. A cél a lakásvásárlás a játékban és az életben egyaránt, ám ez alkalommal a két valóság összeforr. Ugyanis amilyen mezőre lépnek, annak tartalma az életben is megtörténik. Ám a vágyott fészekhez vezető út jóval hosszabbnak bizonyul a tervezettnél. Ugyanis a kockadobások között az életidő is szalad a maga útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában