Szegedi hírek

2024.01.09. 15:12

Vérbő olasz komédiákkal készülnek az operarajongóknak - Galéria

Idei harmadik operabemutatóját a Kisszínházban tartja a Szegedi Nemzeti Színház február közepén. A két egyfelvonásos Donizetti darabot a házas élet fonáksága köti össze, mindkét olasz komédia ezt a témát járja körül.

Timár Kriszta

A téli szünetről visszatérve két vígopera próbája kezdődött meg a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Gémes Sándor

Két egyfelvonásos Donizetti-vígoperát mutatnak be februárban Szegeden. A vérbő olasz komédiákkal a Kisszínház is bekapcsolódik az évad operajátszásába. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a teátrum igyekszik fenntartani státuszát, miszerint élen jár az operák előadásában, hiszen ez lesz a harmadik bemutatójuk és lesz még egy az évadban.

A csengő és a Rita című darabokat az a Tárnoki Márk állítja színpadra, aki A két Korea újraegyesítése című darab rendezője is volt. Mint mondta, a két opera ambiciózus vállalkozás, hiszen vígjátékot rendezni a legnehezebb feladat.  

Ebben az esetben a cél a nevettetés, amihez szükség van a színészi véna erősítésére. A humort ugyanis a játékosság szolgálja ebben a nagyívű fantáziavilágban, így harsányabb stílust igényel a szereplőktől, mint a klasszikus operák

 – fogalmazott.

Mindkét vígopera a házasélet fonákját mutatja be. A csengő helyszíne egy patika, ahol a lakodalom után az öreg patikus szeretné elhálni a nászéjszakét fiatal feleségével. Együttlétüket azonban a folyamatosan érkező betegek ellehetetlenítik. A Rita pedig a szerelmi civódásokat állítja a középpontba. Rita megszabadult elnyomó férjétől, új férjet talál magának, akit ő igyekszik elnyomni. De felbukkan az exe és elindul a nagy játék, amelynek tétje, ki az úr a háznál.

A szereplők között két vendégművész, Kőrösi András és Cseh Antal is feltűnik, az énekkarból pedig többen kiemelt feladatot kapnak. A produkció zenei vezetője Dobszay Péter lesz. A próbák kedden kezdődtek, a bemutatót február 16-án tartják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában