Szegedi hírek

2024.02.09. 20:40

A banyával együtt a gondokat is tűzbe vetették – Galéria

Koós Kata

Szőregen is elűzték a telet. Fotó: Karnok Csaba

Rosszkedv, bánat, lustaság, magány, kétely, betegség, álnokság, Covid – többek között ezeket az üzeneteket írták a szőregiek a gondűző cédulákra, amelyeket aztán a kiszebábra tűztek a településrész péneki, télbúcsúztató mulatságán. Volt olyan is, aki kilóitól igyekezett a rituálé által szabadulni, egy édesanya pedig a kamaszkort írta föl a banyára tűzött cetlire.

A Tömörkény István Művelődési Háztól népes menet vitte a kiszebábot a Hősök terére, ahol már korábban előkészítették a máglyát a szervezők. A felvonulás résztvevői között a gyerekek nagy örömére „sztárvendégek” is akadtak. Egy gigantikus mackó, tapsifüles, Süsü, a sárkány, Minnie egér, sőt, még egy busó is tiszteletét tette a szőregi mulatságon. Kisgyerekes családok sokasága vonult ki a térre, hogy kereplőkkel, kiáltásokkal, fazekak ütögetésével, de mindenekelőtt jó kedvvel és vidámsággal űzzék el a néphagyomány mágikus módszerével végleg a telet, és csalogassák elő a várva várt tavaszt.

A borús időben a Sajtkukac duó zenekar gondoskodott a jó hangulatról és a közönség átmozgatásáról. A koncert után pedig tűzre vetették a banyát, akit a gondűző cédulákkal együtt szinte azonnal elemésztettek a lángok.

A művelődési ház munkatársai és a településrész önkormányzati képviselője a farsangi időszakhoz illő elemózsiáról is gondoskodott. Szemmaszk formájú csöregefánkokkal kedveskedtek a résztvevő családoknak, mellé forró teát kínáltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában