Szegedi hírek

2024.02.06. 14:00

Kutatás, szabadulószoba és belvárosi kaland is vár a versenyzőkre

Idén lesz Bálint Sándor születésének 120. évfordulója. A jubileum alkalmából a megszokottnál is izgalmasabb kihívásokat állítottak össze a szervezők a hitvalló néprajztudós nevével fémjelzett emlékverseny csapatainak. A diákok kis videókat készíthetnek, online szabadulószobában Bálint Sándor személyes tárgyai között kutakodhatnak, a döntőben pedig városi kalandjátékkal várják őket.

Koós Kata

Glässerné Nagyillés Anikó, a Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusa megmutatta Bálint Sándor szekrényét, amelynek virtuális másában megfejtésre váró rejtélyek lapulnak majd. Fotó: Gémes Sándor

A „legszögedibb szögedi” néprajztudós munkásságával és hitvalló személyiségével ismerkedhetnek meg izgalmas kihívások sokaságán keresztül azok a 3-12. osztályos diákok, akik részt vesznek a Bálint Sándor Emlékversenyen. Az élményszerző vetélkedőt az alsóvárosi Napsugaras Tájház, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Móra Ferenc Múzeum közösen hirdette meg idén, de a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Dóm Látogatóközpont, az SZTE Néprajz Tanszék, a Gál Ferenc Egyetem és a Szent-Györgyi Albert Agóra is helyszíne lesz majd a döntőnek. 

A Csongrád-Csanád és Békés vármegyei diákcsapatok február 29-ig jelentkezhetnek a tájház és az egyházmegye honlapján, valamint a balintsandorszeged.hu oldalon elérhető űrlap kitöltésével. 

Az április 10-ig tartó, első fordulóban a versenyzők dolga a kutakodás lesz. 

Idén emlékezünk meg Bálint Sándor születésének 120. évfordulójáról. A fő kutatási területe a vallási néprajz volt, így idén ezt választottuk a verseny fő témájául. A 3-4. osztályosoknak a szentelményekről kell egy informatív plakátot összeállítaniuk. Ilyen szentelmény például a barka, a szentelt víz vagy a gyertya. A felsőbb évfolyamosok öt témából választhatnak majd, melyikhez szeretnének prezentációt vagy kis videót készíteni. Arra buzdítjuk őket, hogy keressenek és kérdezzenek meg rokonokat, ismerősöket, érintetteket a választott témában

 – részletezte az első forduló kihívásait Kulik Melinda néprajzos muzeológus. A felsőbb éves csapatok bemutathatnak többek között egyházi közösségeket, búcsújáró szokásokat, de útszéli keresztek, kálváriák vagy éppen a misztériumjátékok eredetét is felkutathatják. 

Fotó: Gémes Sándor

A második fordulóban, április 24-től egy online szabadulószobával várják a szervezők a diákokat, amely annak a teremnek a virtuális mása lesz, ahol a Móra Ferenc Múzeumban Bálint Sándor több tízezer darabos hagyatékát őrzik. Glässerné Nagyillés Anikó néprajzos muzeológus, a hagyaték múzeumi gondozója elmondta, a kihívásban a hitvalló néprajztudós egykori tárgyai elevenednek majd meg. A versenyzők kutakodhatnak például kedvenc szekrényében, beleolvashatnak leveleibe, de botjához, magnetofonjához és gyűjtött festményeihez kapcsolódó rejtvények is várják majd őket. 

Fotó: Gémes Sándor

A versenyfordulók nem igényelnek előzetes felkészülést, nem szakirodalmat szeretnénk olvastatni a fiatalokkal. A cél nem a lexikális tudásuk bővítése, sokkal inkább az attitűdformálás. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek élményeken keresztül csodálkozzanak rá a helyi értékekre, és találják meg saját kapcsolódási pontjaikat Bálint Sándorral 

– hangsúlyozta Vargáné Bögi Veronika közösségszervező, az egyházmegye Kateketikai Intézetének munkatársa. 

A döntőt Bálint Sándor halálának évfordulóján, május 10-én rendezik Szegeden. A belváros különböző helyszínein kínálnak majd kalandjátékot a csapatoknak. A szervezők annyit elárultak, hogy a feladatok között lesz türelemüveg-készítés, ostyasütés és mézeskalács-díszítés is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában