Helyi kultúra

2024.03.08. 19:52

Egy képzőművészeti kör szép hattyúdala – Fotók

Maga sem gondolta volna talán 1954-ben Stéhlik Lajos festőművész tanár (1907-1997), hogy hetven évvel később a nyomdokain haladók műveiből egy három termet megtöltő jubileumi kiállítás nyílik. A Művelődési Központ és Városi Galériában pénteken nyílt, Hattyúdal című gyűjteményes tárlat a 20 éve a nevét viselő alkotókörnek egyben a búcsúját is jelentette.

Darók József

Kiváló alapokat szerezhettek a csongrádi képzőművész kör tagjai. Fotó: Darók József

Aki Csongrádért, a város kultúrájáért tesz, az valójában Csongrád jövőjét készíti elő. Akik időt teremtenek az önkifejeződésre, akik értelmet adnak gyermekeink és ifjúságunk szabadidő eltöltésének, akik tudást adnak át, azok kultúrát adnak és biztosítanak a jövő Csongrádjának

 – fogalmazott köszöntő beszédében Kovács Lászlóné, a művelődési központ korábbi igazgatója. A kulturális intézmény nem véletlenül érezheti kicsit magáénak az alkotókört. Stéhlik Lajos festőművész tanár valószínűleg nem is gondolta, hogy hetven évvel azután, hogy létrehozta a Zichy Mihály képzőművészeti szakkört ebben az épületben, három termet is megtöltenek a nyomdokain haladó, de új technikákat is kipróbáló alkotók művei.

Mindenki Lajos bácsija harminc éven át vezette a szakkört, többen itt kapták az első hatásokat, amelyek a művészet megszeretésére irányította őket, sok fiatal a pályájának kezdő lépéseit itt tette meg, ami később is kamatozott 

– mondta Kovács Lászlóné. Egy igazán releváns példát is említett Aranyi Sándor személyében, aki Lajos bácsi egyik tanítványa volt, és aki az első kiállítások megrendezését szorgalmazta az 1970-es években. Éppen a mostani kiállításnak otthont adó galéria első termében nyílt meg a debütáló kiállítása. A művésztelep létrejötte is ebből a szellemiségből táplálkozott. Stéhlik Lajos munkásságát követően Somodi Ferenc képzőművész tanár körül egy kreatív műhely jött létre az intézményben, a vezetését később Posta Piroska vette át, aki 10 éves korától volt a kör tagja. Az ő ötlete nyomán vette fel a szakkör Stéhlik Lajos nevét, és mivel ez 2004-ben, azaz 20 éve történt, a jubileum most okot ad az ünneplésre. A kiállítás megnyitóján megköszönték Piroskának, hogy tiszteletben tartva egykori mestere hagyományait, tovább ápolta a szellemiséget 20 éven át.

Piroska tiszteli az elődök tudását, közben pedig egy sokoldalú közösséget teremtett. Ennek nagyszerű lenyomata a kiállítás. Az elmúlt két évtizedben az épület felújítása miatt a szakkör folyamatosan költözött. Dolgoztak az Ifjúsági Házban, a régi galériában, az első emeleten és a tetőtérben több teremben is. Piroska otthonos légkört tudott teremteni minden közegben

 – emlékezett vissza Hörömpöliné Vikor Katalin, a művelődési központ igazgatója.

Az alkotókör többeknek jó kiinduló alapot jelentett, néhányan ma is a városban kamatoztatják tudásukat. Nem mindenkiből lett profi művész, van, aki amatőr szinten, kedvtelésből volt jelen a csoportban, de még ők is kamatoztatják az itt szerzett tudást, kreativitást, akár cukrász szakmában, vagy a sport területén, netán az újságírásban. Az elmúlt húsz évben a szakkör három alkalommal mutatkozott be csoportos tárlattal, néhányan önálló kiállítással is.

Ezúttal, a jubileum alkalmából is összegyűltek, de – elég a kiállítás sokatmondó címére gondolni – utoljára. Ezzel a kiállítással búcsúzik a Stéhlik Lajos Képzőművészeti Kör, és meghatottan kereste a szavakat Piroska is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában