Helyi kultúra

2024.03.27. 20:39

Hírszínházi előadással ünnepelték a világnapot – Galéria

Koós Kata

Tízkor kezdődött a próbafolyamat, este hétkor pedig már be is mutatták az előadást. Fotó: Karnok Csaba

A színházi világnap alkalmából újabb hírszínházi előadással kedveskedett közönségének a Szegedi Nemzeti Színház társulata szerdán. A szokványosnak korántsem mondható, Kacsa című produkció szerzője és rendezője ezúttal is Fábián Péter volt, aki először januárban, a magyar kultúra napján hívta a színészeket egynapos próbafolyamatra. Az előadás középpontjában álló két hírt előző nap választotta ki a rendező, a színészekkel a munka szerdán délelőtt tízkor kezdődött, este hétkor pedig már be is mutatták a darabot. 

 Két dologból indultam ki. Egyrészt abból, hogy ma van a színház világnapja, és ez egy jó ok és lehetőség, hogy egy kicsit reflektáljunk arra, amit nap mint nap csinálunk. A másik hír, amit találtam, egy dél-afrikai kutatócsoportról szól, akik tegnap a reggeli órákban felfedeztek 49 galaxist. Ezt a kettőt próbáltam összekötni, hogy vajon azokban a távoli galaxisokban élő valakik, akik tegyük fel, hogy szintén csinálnak színházat, vajon milyen üzeneteket küldenének nekünk

 – ismertette Fábán Péter délelőtt a színészekkel, Tánczos Adriennel, Ács Petrával, Poroszlay Kristóffal, Rédei Rolanddal és Szélpál Szilveszterrel a rájuk váró feladatot. 

 A hírszínházi műfajjal most találkozom először, de még gimnáziumban jártam olyan színjátszó körbe, ahol voltak improvizációs helyzetgyakorlataink. Szeptember óta magam is egyetemen taníthatok színpadi gyakorlatot, ahol a hallgatókkal is csináltatok ilyen feladatokat, úgyhogy az improvizáció nem áll tőlem távol. Néha egy-egy utolsó előadásba is belecsempészünk egy-egy egymás megtréfálására alkalmas dolgot, ami szintén ezen alapszik

 – mondta el lapunknak Szélpál Szilveszter, aki a galaxisok témáját fizikus végzettsége miatt különösen testhezállónak érezte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában