Megnyílt az összegző kiállítás az Alföldi Galériában

2024.03.11. 16:30

Kaleidoszkóp a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből (Fotók)

Egészen különleges atmoszférát teremt a vásárhelyi Alföldi Galéria földszinti tereiben a HETVEN – Kaleidoszkóp a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből című kiállítás. Egészen júniusig várja közönségét.

Tábori Szilvia

V. Nagy Nándor Földanya című munkája az 55. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szerepelt még 2008-ban. Fotó: Tábori Szilvia

A látogatók és a művészek szerint is különösen látványos lett a HETVEN – Kaleidoszkóp a Vásárhelyi Őszi Tárlatok hét évtizedéből című kiállítás, amely egészen júniusig látogatható a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában. Rendkívül gazdag képzőművészeti örökségre tekint vissza a bemutatott 103 műalkotással Nagy Imre művészettörténész, aki kurátorként valódi jutalomjátékként élte meg a rendezést.

Kaleidoszkóp hét évtizedből

– Egykor azt tanultam, hogy a művészettörténész soha nem engedheti magához túlságosan közel a művet, mert akkor nem tud róla objektív leírást közölni. Én ezt nem igazán tudtam megvalósítani. Éppen ezért, a Hetven című kiállítás az általam korábban, az Őszi Tárlatok zsűrijében, illetve rendezésekor átéltek egyfajta megtestesülése. Annak lehetősége, hogy megmutassam, mely műveket éreztem magamhoz közel állónak. Mindenki a maga ízlése szerint vélekedhet arról, hogy jól választottam-e – mondta Nagy Imre.

A vásárhelyi Szabó Klára Petra

A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon már több díjjal és munkajutalommal is elismert, majd a fődíjjal, Tornyai plakettel is kitüntetett vásárhelyi alkotó, Szabó Klára Petra szerint is különleges élmény végigtekinteni az elmúlt évtizedek alkotásain, látva a stílusok változását. A nemzetközileg is ismert és elismert fiatal hódmezővásárhelyi alkotó számára különösen fontos a Vásárhelyi Őszi Tárlat, hiszen, mint mondta, itt kezdődött és innen fejlődött minden a művészetében. Olyannyira, hogy élete első kiállítás-élménye, 5-6 éves korában szintén az Őszi Tárlathoz kötődik, amelyre édesanyja vitte magával. Későbbi nagy álma volt alkotóként megjelenni ezen az országos képzőművészeti eseményen. – Kifejezetten fontos számomra, hogy lehetőleg a legújabb munkáimmal léphessek az aktuális Őszi Tárlat közönsége elé, megmutatva, hol tartok éppen – mondta. A HETVEN kiállításon az egyedi technikával készült, különlegesen finoman kidolgozott Jégvirágok című munkája látható.

Jubileumra készül V. Nagy Nándor

– Eddig leginkább az emlékek és a katalógusok maradtak a Vásárhelyi Őszi Tárlatok után, ám most végre láthatunk egy valóban az elmúlt hetven év esszenciáját felvonultató anyagot – nyilatkozta V. Nagy Nándor hódmezővásárhelyi képzőművész. – Múzeumi dolgozóként 24 éve kísérem a Vásárhelyi Őszi Tárlatot, 2004 óta a háttér munkálatok részese voltam, majd 2007-ben először jelentem meg kiállítóként úgy, hogy egy-egy munkám mindig itt debütált – hangsúlyozta. A HETVEN 103 alkotásának egyike, Földanya elnevezésű szobra ugyancsak egy korábbi őszi tárlaton szerepelt először. A vásárhelyi alkotó idei esztendője a jubileumi alkalmakról szól: ötvenedik születésnapja apropóján hamarosan önálló tárlattal lép ismét a művészetkedvelő közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában