Szegedi egyetemi hírek

2024.04.13. 19:10

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket az SZTE kutatói

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.

Delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette / Illusztráció

A cikk szerint több kémiai anyag hatékonyabban állítható elő elektrokémiai úton, különösen napenergia felhasználásával és ipari szempontból kevésbé hasznos melléktermékek átalakításával. Janáky Csaba három nagy csoportba sorolta a napenergia kémiai energiává való átalakítását. A természetes fotoszintézis és a napelemek által termelt áram között helyezte el a spektrumot, valamint említette a fotoelektrokémiai módszereket is, amelyek intenzív megvilágítás hatására kémiai reakciókat váltanak ki félvezetőkön.

Szegeden, Balog Ádám és társai két és fél éves kutatásuk során egyesítették két fontos elektrokémiai folyamatot. Egy saját fejlesztésű elektrokémiai cellában nagy fényerősséggel alakították át a biodízelgyártás melléktermékét, a glicerint hasznos nyersanyagokká fotoelektrokémiai úton. Ezenkívül ugyanebben a cellában szén-monoxidot redukáltak szén-dioxiddá.

A kutatók célja az volt, hogy térben elkülönítsék az anód és a katód reakcióit, és folyamatosan táplálják be a glicerin oldatát a cellába. Ez lehetővé teszi a termékek közvetlen felhasználását, anélkül hogy utólagosan szét kellene választani az elektródokon képződő termékeket.

A glicerinoxidáció különféle termékeket eredményez, mint például hangyasavat, tejsavat vagy glicerin-aldehidet, melyeknek mindegyiknek piaca van. A kutatás ipari alkalmazhatósága érdekében arra is törekedtek, hogy szelektívebben hozzanak létre termékeket. Megmutatták, hogy a fotoelektrokémiai folyamatban a termékek eloszlása eltér a hagyományos elektrokémiai folyamattól, nagyobb termékszelektivitással.

A jövőben a kutatók nagyobb fényerősséget kívánnak elérni. Jelenleg egy nagy teljesítményű napfényszimulátor beszerzése folyik, amely lehetővé teszi akár 50 Napnak megfelelő intenzitás elérését. Ez új kihívásokat vet fel, például a cella melegedését és a hőmérséklet stabilitásának kérdését, de az eddigi eredmények szerint a szelektivitást is befolyásolhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában