Szegedi egyetemi hírek

2024.04.17. 19:20

Karikó Katalin kiválasztotta kerámiaszobrának tervét a Füvészkertben - GALÉRIA

Botanikai ihletésű kerámiaszobrok díszítik majd a Tudós nők ösvényét a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében, amelyekkel az egyetemhez kötődő, női kiválóságok előtt tisztelegnek. Karikó Katalin személyesen választott szobortervet szerdán, miután részt vett a biológia szakos hallgatók növényismereti óráján.

Koós Kata

A Nobel-díjas tudós a biológia szakos hallgatók rendhagyó növényismereti óráján is részt vett. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Füvészkert ösvényeit rótta hajdanán az egykori József Attila Tudományegyetem biológia szakos hallgatójaként Karikó Katalin is. A Nobel-díjas kutató szerdán látogatást tett a botanikai gyűjteményben, ahol először részt vett Szepesi Ágnes, a Növénybiológia intézet adjunktusának rendhagyó növényismereti óráján a biológia szakos hallgatókkal. A tanórán levélmetszeteket vizsgáltak mikroszkópokkal a hallgatók. Karikó Katalin elmondta, hogy neki annak idején le is kellett rajzolnia a metszeteket. A sejtbiológiai kutatások aktuális érdekességeiről is beszámolt a fiataloknak, mint például a génkiütéssel létrehozott magtalan málna és a kiszáradásmentes fű, amelyet sem vágni, sem öntözni nem szükséges.  

A rendhagyó tanóra után a Nobel-díjas kutatóbiológus megtekintette a Tudós nők ösvényének terveit a történelmi rózsák gyűjteményének területén. Németh Anikó, a Füvészkert igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Szűcs Anita Eszter iparművész, a Pataki Tiles Kft. vezető tervezője botanikai ihletésű, 50-60 centiméteres kerámiaszobrai állítanak majd emléket a Szegedi Tudományegyetem jeles női tudósainak.

Kifejezetten kértük, hogy a tervei a növényvilágot hozzák ide hozzánk. Úgy gondoltuk, hogy sokkal ideillőbb lenne, mint egy-egy mellszobrot elhelyezni, ha a hölgyek finomsága, kreativitása, találékonysága, művészi hajlama is megjelenne ezekben a szobrokban. Azt gondolom, hogy ha ez a szoborpark elkészül, nemcsak méltó lesz a százéves botanikus kertünkhöz, hanem mindenkinek, aki tudománnyal foglalkozik, és nőként is helytáll, meg fogja dobogtatni a szívét 

– mondta. 

Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának. 

Bálint Erika, a sétány kialakítását kezdeményező Partiscum Club elnöke elmondta, hogy az ösvény ötlete a Dóm téren fogant meg az egyesületi tagokban. Az ihletet az a felismerés adta, hogy az árkádok alatt megtekinthető Nemzeti Emlékcsarnokban mindössze egyetlen női szobor található, amely Mária Teréziának állít emléket. 

Pedig az egyetemen annyi nagyon okos és tehetséges, a saját szakmáját kiválóan művelő hölgy van, de róluk mintha valahogy elfeledkeztünk volna. Ekkor jött az ötlet, hogy valamit tenni kell

 – mondta Bálint Erika. Első lépésben hét, az egyetem múltjához és jelenéhez szorosan kapcsolódó tudós nőnek állítanak botanikai ihletettségű szobrot a Tudós nők ösvényén: Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos-biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek. 

Úgy tervezzük ezt az ösvényt, hogy folyamatosan bővíthető lesz

 – fűzte hozzá a Partiscum Club elnöke. Karikó Katalin hozzátette, hogy reméli, egészen a belvárosig kígyózik majd a jövőben az SZTE női kiválóságainak sora.

Algériából, Franciaországból, Marokkóból és Tunéziából érkezett vendégek is jelen voltak a Füvészkertben Karikó Katalin látogatása alkalmával. Az SZTE Mezőgazdasági Kar Erasmus week rendezvényének külföldi agrárszakemberei lelkesen szelfiztek az SZTE Nobel-díjas professzorával.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában