Szegedi hírek

2024.04.16. 13:00

Szürkemarhaburger és solymászbemutató a Gellértben

Hétfőn Kiss Ferenc napot rendeztek az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban, kedden pedig diáknapot a Gellért Szabadidőközpontban. Volt solymászbemutató, sportverseny, főzőverseny, horgászverseny. Kilenc bográcsban főtt az étel és szürkemarha hamburger is készült.

Arany T. János

A diáknap fő attrakciója Gasztonyi Dániel szanki mestersolymász és felesége, Szandra bemutatója volt. Fotó: Gémes Sándor

Kilenc óra után nem sokkal már kilenc bográcsban rotyogtak az ételek Újszegeden a Gellért Szabadidőközpontban, ahol az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum rendezett diáknapot. A szabadidős programot hétfőn a több évtizedes múltra visszatekintő Kiss Ferenc Nap előzte meg az iskolában, amikor előadásokat hallgathattak meg a diákok. Érkeztek ipari alpinisták, ejtőernyősök és volt kutyás bemutató is. Az első ilyen napot hagyományteremtő szándékkal az iskola névadójának születésnapján, 1985. április 24-én rendezték meg.

Kedden már a könnyed szórakozásé volt a főszerep. A rendezvényre érkeztek diákok a társintézményekből, az ásotthalmi Bedő Albert és a csongrádi  Bársony István iskolából. Lehetett horgászni, sportversenyen részt venni, egy pingpongasztalt is felállítottak, ahol Máhig József igazgatóval is játszani lehetett. Volt főzőverseny és az új idők szellemében elektromos Stihl-termékek bemutatója.

A szülők is kitettek magukért, minden osztálynál kiváló sós és édes süteményektől roskadoztak az asztalok. Volt, ahol remek túrós és meggyes rétest kínáltak, máshol a zserbó volt a favorit. A 9.b-ből Maróti Gergő házi sajtos tallért készített helyben. A formát a vaddisznópörkölt alatt lobogó gázlángba tartotta. Több helyen pedig hamburger készült. A 10.a osztályosoknál saját nevelésű bio szürkemarhából állították össze a húspogácsát. Hogy melyik részéből, az titkos csakúgy, mint a fűszerezés. A mártélyi Vizslás Tanyáról érkezett szülők története klasszikus: a főváros nyüzsgését megunva költöztek Mártélyra, ahol a vizslatenyésztés mellett négy éve szürkemarha-tenyésztéssel is foglalkoznak.

A diáknap fő attrakciója a solymászbemutató volt. Gasztonyi Dániel szanki mestersolymász és felesége, Szandra érkezett Újszegedre. A szakember 1996-ban 10 éves korában jutott hozzá első madarához, egy szárnysérült egerészölyvhözhöz, a solymászatot 18 éves kora óta űzi. Profi műsort láthattak a diákok, ügyesen felépítve, ami egyszerre volt szórakoztató és informatív.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában