Helyi sport

2012.11.30. 17:03

Pályacsúcsok, őrültségek, vb-bronz

Címkék#autósport

Szeged - A 45 esztendős, versenyeken csak négy éve induló Mészáros Zoltán nemcsak az algyői úti gokartpálya legjobbja, a szegedi versenyző a magyar bajnoki címek után a nemzetközi porondon is bizonyított: az idei bérgokart vb-n bronzérmes lett.

Papós Tamás

– Hozhattam volna több mint száz kupát, de gondoltam, ez az egy medál elég lesz – mutatta büszkén világbajnoki bronzérmét [namelink name="Mészáros Zoltán"]. Az algyői úti Szeged Gokart pályán megbeszélt találkozó antréja igazán csak akkor vált meglepővé, amikor elárulta: csak négy éve kezdett el versenyezni. 41 éves korában többre vágyott a vidámparkok flúgos futamainál és a külföldi utazások alkalmával kipróbált hobbipályáknál, ezért 2008-ban benevezett a Budapest Gokart versenysorozatba.

Tarolt. Augusztusban volt az első futama, megdöntött három pályacsúcsot, a következő év végén pedig már három kategória magyar bajnoka volt. Riválisainak ráadásul nem is csak időeredményeivel okozott fejtörést.
– A sportágban négy súlykategória létezik, ebből mindenki a saját testsúlyához illőt szokta választani. Én viszont az összeset kipróbáltam. A kisebbekben vállaltam a nagyobb súlyommal járó hátrányt, a magasabbakban pedig ólomdarabokat építettem a gokartba. Őrültnek tartottak emiatt, de bejött, már az első szezonomban dobogós helyezéseket értem el – árulta el Mészáros.

Mészáros Zoltán négy éve kezdett el gokartozni. Fotó: Karnok Csaba

Mészáros Zoltán négy éve kezdett el gokartozni.
Fotó: Karnok Csaba

Az országos amatőr bajnokságon is begyűjtött három harmadik és egy első helyet, de a hazai éremeső után tovább kellett lépnie, így Európa egyik legerősebb versenysorozatát, az ausztriai AIM-et választotta. Világbajnokok ellen szerepelhetett, a 12 órás csapatversenyeken olykor a menetidő harmadát is magára vállalta, mert sokkal jobban ment társainál. Volt, hogy a tizenegyedik órában autózta a verseny legjobb idejét, ezen felbátorodva egy olaszországi 24 órás futamon is kipróbálta magát, tavaly pedig első bérgokart világbajnokságán is, Belgiumban.

A nemzetközi premieren 200 versenyzőből a 68. lett, amit rutintalanságának tudott be, de az idei, németországi vb már meghozta a várt sikert. Az esseni esemény döntő futamában hat világbajnok is szerepelt, Mészáros ötöt maga mögé utasított, így Masters kategóriában a dobogó legalsó fokára állhatott.

– Tudtam, hogy van bennem kurázsi, de ez az eredmény még engem is meglepett. Sokat jelent, hogy itthon is tudok edzeni, a Szeged Gokart remek kialakítása biztosítja a fejlődési lehetőséget, de a továbblépéshez, a tengerentúli futamokra nevezéshez még több anyagi támogatás szükséges – jelentette ki a további szponzorokat kereső gokartos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában