Helyi sport

2016.01.26. 09:55

Manhercz Krisztián: nem volt titkolózás, csak belejött

Bár a korosztályos tornákon vezéregyéniség volt, világbajnok is lett, mégis meglepte a nemzetközi vízilabdaelit képviselőit Manhercz Krisztián. A Szeged Diapolo 18 éves játékosa ugyanis a belgrádi felnőtt-Európa-bajnokságon bronzérmet szerző férfiválogatott tagjaként az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is fantasztikusan játszott.

Papós Tamás

Komment


[namelink name="Varga Péter"], a Szeged Diapolo

vezetőedzője

– Egy kéthetes esemény ritmusát nehéz felvenni, ahogy nehéz ezalatt állandóan a csúcson tartani a csapatot. A fejlődés folyamatos volt, és már az első, görögök elleni meccsel is olyan alapot teremtettek a fiúk, amely után saját kezükben volt a sorsuk. Manhercz Krisztián pontosan azt csinálta, amit egy 18 évesnek kell: a védekezésre figyelt, megoldotta, nem akart hibázni, majd később a támadójátékhoz is hozzátett. Érdekünk, hogy nyártól is velünk maradjon, és szerintem neki is ez lenne a legjobb, de nyilván ő dönt majd. Nehéz lesz megtartani, ehhez egy komoly támogatónak kellene érkeznie.

– Közelebb érezheti magát az olimpiához?


– Ezzel várjunk, még ki se jutottunk! Tény, hogy az Eb végére belejöttem a játékba, és ezzel talán bizonyítottam is, de még nagy harc lesz a keretbe kerülésért. Hozzám hasonló korú fiatal beépítésére már nem hiszem, hogy esély van a következő fél évben, de nagy nevek még küzdenek majd a pozíciókért, az enyémért is.


– Az utolsó két meccsen nyújtott teljesítményét elnézve fel kell kötniük azt a bizonyos ruhadarabot. Tudatosan lett majdhogynem jolly joker a legjobb négy között?


 – Nem volt titkolózás, csak belejöttem. Más is mondta már, hogy talán engem tartogattak a végére, de az a helyzet, hogy hiába voltak már korábban válogatott meccseim, bele kellett rázódni a közegbe.


– Pedig kívülről úgy tűnt, hogy csak a puskaporait tartogatja, és nincs megszeppenve.


– Örülök neki, ha ez nem látszott, de volt bennem izgalom rendesen. A válogatott pszichológusával is főként a csapatban betöltött szerepemről és a magabiztosságról beszélgettem.


– Milyen érzés volt, amikor Montenegró ellen meccsben tartotta a válogatottat, de a végén semmi sem jött össze? Hogyan kell kezelnie ezt egy fiatal tehetségnek?


– Érdekes egybeesés volt, hogy akkor kaptam el a fonalat, amikor összességében nem volt olyan jó a támadójátékunk. Nem stresszeltem, és nem is stresszelhetek hasonló helyzetben, ezen a szinten szerintem ezt a magam javára kell fordítani. Motivációvá kell alakítani, hogy még jobban teljesítsek. Sajnos a végjátékban ez már nekem sem jött össze, de a montenegróiak nagyon össze voltak rakva, ez a döntőben még inkább látszott.


– Majd máskor összejön.


– Ebben biztos is vagyok, hiszen a magyar válogatottban még nagyon sok fejlődési lehetőség van, ezt az első és utolsó meccsen mutatott játékunk közötti nagy különbség is mutatja, de belülről is így érzem. Van bennünk potenciál, fél év alatt pedig sok minden történhet.

 

Büszke a bronzra. Manhercz Krisztián (8-as sapkában) nem stresszelt az Eb-n. Fotó: MTI

Büszke a bronzra. Manhercz Krisztián (8-as sapkában) nem stresszelt az Eb-n. Fotó: MTI

– Legyőzhetetlen ellenfél pedig nincs, legalábbis úgy tűnik.


– Én is így hiszem. Szerbia ugyan ezt a tornát is megnyerte, de a fináléban látszott, hogy nem verhetetlen. Montenegró igazából azért kapott ki, mert könnyebb helyzetekben hibázott és hagyott ki gólszerzési lehetőségeket.


– Milyen volt a dobogó legalsó fokán állni?


– Nyerni mentünk Belgrádba, de így is jó érzés volt. Abban a pillanatban is büszke voltam arra, hogy ilyen fiatalon egy Eb-bronzérmes válogatott tagja lehetek.


– Mennyi pihenőt kapott Varga Pétertől, a Szeged Diapolo vezetőedzőjétől?


– Három napot. Ez kevésnek tűnhet, de nekem sok, hiszen nem is tudom, hogy mikor volt utoljára szezon közben három szabadnapom. Csütörtökön jelentkezem edzésre az újszegedi sportuszodában, és belevetem magam a munkába. A klubom mellett a válogatott miatt is oda kell tennem magam, hiszen ezen az Eb-n semmi sem dőlt el, a következő fél évben kell megdolgozni az olimpiai indulásért, majd a keretbe kerülésért is.

 

Komment


[namelink name="Molnár Tamás"] háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó


– Világeseményen érmet szerezni mindig jó eredmény. A férfiaknál kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, ezt támasztotta alá ez az Eb is. Az olimpiai kvalifikáció elérése ugyan most nem sikerült a fiúknak, de senkiben sem maradhat kétség, hogy megszerzik majd áprilisban. A magyar csapatban azok is megmutatták a tudásukat, akik eddig nem voltak főszereplők. Manhercz a kezdeti megilletődöttség után az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is fantasztikusan vízilabdázott. A lányok a felkészülés alatt jó meccseket játszottak, a hollandok elleni első mérkőzés után egységes, jó csapatmunkát mutattak, az olimpia kiharcolása pedig óriási dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában