Helyi sport

2016.01.01. 21:39

Megválasztottuk a Csongrád megyei csapatok legjobbjait

2015-ben rendeztük lapunk 46. Év Sportolója díjátadóját, ahol sok fantasztikus teljesítményt nyújtó egyéni versenyzőt és csapatjátékost is elismertünk, de még így is bőven akadnak olyan sportolók, akik szintén említést érdemelnek tavalyi formájuk alapján. Ezért döntött úgy a sportrovat, hogy minden élvonalbeli és másodosztályú, labdarúgásban pedig alacsonyabb szinten szereplő Csongrád megyei csapatból kiemeljük a legjobbakat.

Süli Róbert, Mádi József, Gyúrós István, Papós Tamás

Asztalitenisz

Floratom Szeged AC Probart (férfiak, extraliga): [namelink name="Vitsek Iván"]

Az elmúlt szezonban csak kicsivel csúszott le a bajnokság négyes döntőjéről a Floratom Szeged AC Probart extraligás asztaliteniszcsapata, amely idén nem szeretne ebbe a hibába esni: jelenleg a negyedik helyen állnak. A nemzetközi szinten remeklő, az ETTU-kupában a nyolcaddöntőig jutó együttesben a legkiszámíthatóbb teljesítményt Vitsek Iván nyújtotta 2015-ben. Bár már 45 esztendős, ez az asztal mellett nem látszik, szezonbeli 21 extraligás meccséből 15 alkalommal győzni tudott.

Fallabda

Vidux Tisza Squash SE (férfiak, Premier Liga, Bajnokok Ligája): [namelink name="Kiss Dániel"]

Nehéz olyan csapatból egyvalakit kiemelni, amely fennállása legjobb évén van túl: márpedig a Vidux Tisza Squash SE ilyen a megszerzett bajnoki aranynak, kupaezüstnek, valamint a Bajnokok Ligájában elért hetedik helynek köszönhetően. Ám mivel muszáj kiemelni valakit, a választásunk Kiss Dánielre esett: egyrészt ő benne volt mindhárom sikerben, másrészt pedig a krakkói BL-ben előbb legyőzte a sokkal esélyesebb finn Janne Järvinent, majd az ő maratoni hosszúságú meccse és Michael Conroy elleni sikere döntött a bravúros hetedik helyről az írek ellen.

Futsal

SZTE-EHÖK (futsal, NB II, Keleti csoport): [namelink name="Bullás Imre"]

Sok mindent megéltek az NB II-es SZTE-EHÖK futsalosai. A tavaszt kiválóan zárták, hiszen megnyerték a másodosztály Közép csoportját, majd a bajnokok tornáján másodikok lettek, így osztályozót játszhattak a feljutásért a Békéscsabával. A kudarc (idegenben lőtt góllal maradtak benn az azóta az NB I-től visszalépett csabaiak) után a Keleti csoport felé vették az irányt, ahol most harmadikok. Bullás Imre igazi csapatkapitány: ha kell, védekezik, ha kell, támad, ha kell, lelkesít, csitít, reklamál, ha pedig kell, lélektanilag fontos gólokat szerez. A jelenléte meghatározó a csapatnál – és az ellenfeleknél is.

 

A legjobb futsalos: az SZTE-EHÖK csapatkapitányát, Bullás Imrét (balra) sokszor lehetetlen megállítani.

A legjobb futsalos: az SZTE-EHÖK csapatkapitányát, Bullás Imrét (balra) sokszor lehetetlen megállítani.

Jégkorong

Tisza Volán Szegedi Vízmű (jégkorong, szerb liga): [namelink name="Szőke Attila"]

Végy egy jó kapust. Egy alapelv a csapatsportágakban. És mindez adott a Tisza Volán Szegedi Vízmű jégkorong- együttesénél. Szőke Attila harmadik idényét tölti a szerb ligában jelenleg hibátlan Tisza-parti alakulatnál. A jászberényi kapus biztos alapot jelent ahhoz, hogy a csapat védői is nyugodtan támadhassanak. A legutóbbi bajnokin ráadásul extra formát mutatott a sokszoros szerb bajnok Crvena zvezda ellen, amelyet nagy meglepetésre 2–1-re legyőzött a Tisza Volán Szeged Vízmű.

Kézilabda

MOL-Pick Szeged (férfiak, NB I, Bajnokok Ligája): [namelink name="Dean Bombac"]

Nem volt kérdés, hogy az idén a BL-ben a legjobb nyolcig masírozó csapat legjobbjának Dean Bombacot választjuk meg. A szlovén irányító 2015-ben berobbant a világ kézilabda társadalmába. Niko Mindegía sérülése után egyedül maradt a posztján, ő jóformán végig játszotta a tavaszt, ami már parádésra sikerült. Jött az ősz, ami minden bizonnyal pályafutása legszebb és legeredményesebb időszaka volt. Ontotta a gólokat, megszórta a riválisokat, Kristianstadban 13 találatig jutott.

 

 Tudjuk, mi következik: Bombac-gól! Fotók: Schmidt Andrea, Karnok Csaba, Frank Yvette, Kuklis István

Tudjuk, mi következik: Bombac-gól! Fotók: Schmidt Andrea, Karnok Csaba, Frank Yvette, Kuklis István

 A parádés találatok mellett rengeteg gólpasszt is kioszt, lassan már oktatni fogják, hogy kínaira adja a labdát a balszélső Jonas Källmannak. Ilyen gólokból több is bekerült a BL-fordulók legszebb góljai közé. Dean Bombac 2016 nyarától távozik, a Kielcében folytatja pályafutását.


MOL-Pick Szeged U23 (férfi kézilabda, NB I/B)

Jelenleg a hetedik helyen áll a fiatal együttes az NB I/B Keleti csoportjában. Vladan Loncar egy éve igazolt Szegedre, a 18 éves – január végén tölti be a 19-et – bosnyák átlövő 126 gólt szerzett 2015-ben a másodosztályban.

 

A jövő reménysége: Vladan Loncar.

A jövő reménysége: Vladan Loncar.

Nem véletlen, hogy bemutatkozhatott már az NB I-ben is, pályára lépett a pécsi magyarkupa-elődöntőben. A jövő nagy reménységének tartják a fiatal kora ellenére hihetetlen profi mentalitással rendelkező Loncart.


Levendula Hotel FKSE Algyő (férfiak, NB I/B): [namelink name="Kiss Olivér"]

Remek őszt produkált az NB I/B-ben az algyői férfi kézilabdacsapat, Dankó Ervin együttese vezeti a Keleti csoportot. Ehhez nagyban hozzájárult Kiss Olivér kapus, aki egész évben parádésan védett.

A MOL-Pick Szeged saját nevelése kézilabda-karrierje mellett már a játékvezetői pályafutását is építi, tagja az NB I-es keretnek, a szakemberek pedig ebben a szakmában is szép jövőt jósolnak a hálóőrnek.


SZKKSE (nők, NB I/B): [namelink name="Dobó Mónika"]

A 2015-ös tavaszt még az NB I-ben töltötte a csapat, ősszel már az NB I/B-ben szerepelt Marosán György együttese. A tavalyi év legjobbjának a kapus, Dobó Mónika bizonyult. Már az első osztályban a csapat legjobbjai közé tartozott, és ősszel is sokat tett azért, hogy a dobogó közelében álljon a csapat.

 

Ziccereket is véd. Dobó Mónika (balra) jó pár bravúrt bemutatott tavaly.

Ziccereket is véd. Dobó Mónika (balra) jó pár bravúrt bemutatott tavaly.

Kézilabda Szeged SE (nők, NB I/B): [namelink name="Fodor Edit"]

A KSZSE egyik filozófiája, hogy fiatal játékosokra építi a keretét. Így van ez idén is, hiszen néhány rutinosabb játékos mellett főként ifjú tehetségek alkotják az NB I/B-ben szereplős csapat keretét. A tavalyi év legjobbja Fodor Edit kapus lett, aki Orosházáról érkezett Szegedre. A kézilabda mellett a tanulás is fontos szerepet játszik a kiváló sportoló életében.

Kosárlabda

Naturtex-SZTE-Szedeák (férfiak, NB I A csoport): [namelink name="Andrija Csirics"]

Ha egy játékos 33 évesen kerül egy élvonalbeli csapathoz, sok szurkoló hajlamos őt azonnal leírni, „leöregezni". Nos, a Szedeák kosárlabdázója, Andrija Csirics 2014-es érkezése óta megmutatta, túl a harmincon is lehet valaki a csúcson. A pontgyáros legszebb éveit idézi, tavaly vastagon benne volt, hogy a szegedi együttes fennállása legjobb szereplésével nyolcadik lett az A csoportban, az idei szezonban pedig a bajnokság legeredményesebb játékosának számít 18,75-ös meccsenkénti pontátlagával. Pedig december végén töltötte be a 35. életévét.

 

Kiválóan dob. Andrija Csirics a Szedeák legértékesebb játékosa.

Kiválóan dob. Andrija Csirics a Szedeák legértékesebb játékosa.

Vásárhelyi Kosársuli (férfiak, NB I B csoport): [namelink name="Varga Dániel"]

2013 óta szerepel a Vásárhelyi Kosársuliban Varga Dániel, a Szedeák nevelése. A 25 esztendős, 4-es poszton szereplő játékos eddigi legjobb szezonját futja: tíz meccsen 14,2 pontot és kilenc lepattanót átlagolt, az összteljesítmény alapján pedig a 12. legjobb játékos a bajnokságban. Csapata a 2014/15-ös szezonban második lett a Hepp-kupában, és megnyerte az alapszakaszt Keleten, idén öt győzelemmel és öt vereséggel a hatodikok.


Szeged KE (nők, amatőr NB I): [namelink name="Soós Réka"]

Mészárosné Kovács Andrea fiatal csapata évről évre fejlődik, lassan „beleizmosodnak" a másodosztályú mezőnybe. Tavaly a hatodik helyet szerezték meg, a most futó évadban a negyedik pozícióban állnak a Keleti csoportban. Az összteljesítményt mutató VAL-pontok alapján Soós Réka a csapat legjobbja: a 16 éves, utánpótlás-válogatott játékos 11,3 pontot és 6,7 lepattanót átlagolt a felnőttek között.

Labdarúgás

Szeged 2011-Grosics Akadémia (férfiak, NB II):  [namelink name="Farkas Márk"]

Kicsit hazahúzhat a szívünk, ugyanis az NB II-ben a negyedik helyen telelő Szeged 2011-Grosics Akadémia együttesénél olyan játékost választottunk, aki nem gólszerző, nem irányító, nincs fényárban. Egyszerűen belső védő: ha kell, akkor a négy-, ha szükséges, akkor a háromvédős rendszerben játszik ezen a poszton. De volt ő már jobbhátvéd és védekező középpályás is. Ráadásul tősgyökeres szegedi: a szüleinek a városban van vállalkozása, ő pedig még most is szívesen kijár szűkebb otthona, a klebelsbergtelepi salakosra edzeni. Amikor a 23 éves Farkas Márk hiányzott a hátsó alakzatból, rögtön meglátszott a csapat játékán.

 

A védelem vezére. Farkas Márk a hátsó alakzat minden posztján bevethető

A védelem vezére. Farkas Márk a hátsó alakzat minden posztján bevethető

SZEOL SC (férfiak, NB III, Közép csoport): [namelink name="Beretka Péter"]

Az NB III Közép csoportjában szereplő SZEOL SC a 2014/15-ös szezonban csupán két ponttal maradt le a dobogóról, és lett ötödik, míg az idei évadban harmadik helyen áll, harcban a feljutásért. A csapat legkiegyensúlyozottabban teljesítő játékosa a 26 esztendős támadó, Beretka Péter volt, aki saját nevelésű játékosként az elmúlt szezont 30 meccsen lőtt nyolc góllal zárta, jelenleg pedig 15 találkozó után hat találattal áll, amellyel házi gólkirály.

 

Lendületben. Beretka Péter (középen) cseleivel és góljaival is felhívja magára a védők figyelmét.

Lendületben. Beretka Péter (középen) cseleivel és góljaival is felhívja magára a védők figyelmét.

HFC (férfiak, NB III, Közép csoport): [namelink name="Komáromi András"]

Nem volt könnyű dolga 2015 őszén a HFC-nek: miután veretlenül megnyerték a megyeegyet, az NB III Közép csoportjának újoncaként 16 meccsükből 13-at idegenben kellett lejátszaniuk. Jelenleg kieső helyen áll a csapat, de a hazai tavaszban joggal bízhatnak. A Tisza Volán Focisuli nyolc utánpótlás-válogatottat adó 1995-ös csapatából kikerült Komáromi András a nyáron igazolt Vásárhelyre Kecskemétről. 19 éves kora ellenére érett játékával hamar csapata egyik legjobbja lett, 14 meccsen lépett pályára.


Megyei I. osztály (férfiak): [namelink name="Baji Renátó"]

Nem dobogós csapatban játszik, mégis vezeti – holtversenyben – a Csongrád megyei I. osztály gólszerzőlistáját. Baji Renátó, az Ásotthalom 26 éves támadója 19-szer vette be az ellenfelek kapuját, csapata 44 találatának majdnem a felét ő szerezte. Annak ellenére ő vezeti a csatárok eredményességi vetélkedését, hogy az Ásotthalom a hetedik helyen áll az őszi szezon végén. Volt ebben a gólmennyiségben mesterhármas (kétszer), valamint három dupla és hétszer egy gól – az eloszlás alapján 12 mérkőzésen volt eredményes.


Megyei II. osztály (férfiak): [namelink name="Szabó Gergely"]

Bár üllési játékos áll az élen a megyekettes gólvadászok versenyében (Szél Róbert 14 találatig jutott), mégis egy kapust választottunk az őszi idény legjobbjának. Szabó Gergely életét is a 14-es határozza meg: ennyi mérkőzésen állt a kapuban, és mindössze ennyi találatot kapott az őszi szezonban.

A jó felépítésű, 24 éves kapus már 15 évesen a megyei I. osztályban védett, azóta megjárta Ásotthalmot, a Tisza Volánt, Röszkét, Tápét, az SZVSE-t, most pedig a bajnokságban második Üllés egyik biztos pontja.


Szegedi AK (nők, NB I): [namelink name="Lévai Nikolett"]

A Szegedi AK tavaly tavasszal a bennmaradásért küzdött, vélhetően idén is ez a sors vár az élvonalban sereghajtó szegediekre. 2015-ben ha egy hajszállal is néhány csapattársa előtt, de Lévai Nikolett tűnt a legmegbízhatóbb pontnak a keretben.


A civilben egyetemista középpályás töltötte a legtöbb percet a pályán a bennmaradással záruló idényben. Cserenkó Szabolcs vezetőedző mindig számíthat rá: folyamatosan jó teljesítményt nyújt, hozzáállása és szorgalma minden társa számára példamutató. A 20 éves játékos főként a védekezésből veszi ki a részét, de a támadásokat is kiválóan segíti, ha kell.

Teke

Szegedi TE (férfiak, szuperliga, Bajnokok Ligája): [namelink name="Kiss Norbert"]

Ha valakit a sportágában az év legjobbjának választanak, az nálunk is az első helyen kell, hogy végezzen. A Szegedi TE férfi tekecsapatának hatszoros világbajnoka hetedszer lett az év tekése. Rászolgált az elismerésre. Nagy szerepe van abban, hogy az együttes immár zsinórban 57 bajnokit hozott le győzelemmel, azaz két és fél esztendeje nem verte meg Magyarországon senki. Kiss Norbert a legutolsó, Zalaegerszeg elleni meccsen olyan elképesztő pályacsúcsot dobott (735 fa), amely nyolc éve várt a megdöntésre.


2016-ban egyéni világbajnokság következik a horvátországi Novigradban, meglátjuk, kitarthat-e addig a jó forma.

Vízilabda

Szeged Diapolo (Férfiak, OB I, Európa Kupa): [namelink name="Manhercz Krisztián"]

2015 Manhercz Krisztián éve volt, ez nem vitás. A magyar vízilabda jövőjének egyik kulcsfigurája lehet a Szeged Diapolo 18 esztendős tehetsége, aki igen fiatalon állandó kerettag lett a férfiválogatottnál. Felnőtt világversenyen viszont még sosem szerepelt, de a magunk mögött hagyott év utolsó napján megkapta a várva várt hírt: Benedek Tibor szövetségi kapitány őt is a 13 fős Európa-bajnoki keretbe választotta.

Ejtsünk szót azért arról is, hogy a klubjában legjobbnak választott pólós tényleg fantasztikus teljesítményt nyújtott. Hiába vannak sokkal rutinosabb csapattársai, sok kulcsmérkőzésen – legyen szó akár hazai, akár nemzetközi találkozóról – együttese kulcsfigurája és húzóembere. Megjegyezhettük fontos pillanatban lőtt találatait, ahogy a szépségdíjas gólokat is, fineszes megoldásaival klasszis kapusokat is az őrületbe tud kergetni. Gólerős, és a védekezésből is kiveszi a részét, ha pedig ezt bizonyítja a kontinensviadalon, akkor az olimpiai szereplésre is nagy eséllyel pályázhat.

 

Irány az Európa-bajnokság! Manhercz Krisztián élete első felnőtt világeseményére készül.

Irány az Európa-bajnokság! Manhercz Krisztián élete első felnőtt világeseményére készül.

Valdor-Szentesi VK (férfiak, OB I): [namelink name="Weszelovszky László"]

A fiatal csapat gerince, Lukács Dénes vezetőedző „meghosszabbított karja" a medencében. Vérbeli csapatkapitányról van szó, aki minden rutinját beveti, és ebből ifjú játékostársai rengeteget tanulhatnak. Weszelovszky László volt már gólkirály is a magyar élvonalban, de most nem feltétlenül ezzel hívja fel magára a figyelmet: amikor a vízben van, a Szentes máris nagyobb biztonságérzettel, stabilabban játszik.


Hungerit-Szentesi VK (Nők, OB I): [namelink name="Bujka Barbara"]

Ezt a választást nem kell nagyon magyarázni. Csak rá kell nézni a honi szövetség honlapjára, ahol láthatjuk: Bujka Barbara az idény eddigi második legeredményesebb női vízilabdázója és az OB I harmadik legértékesebb játékosa. Volt olyan, hogy a válogatott alapembere megyei rangadón 6 gólt jegyzett, de máskor is alaposan megszórja az ellenfeleket. A centernek kulcsszerepe lehet majd abban, hogy a rosszul sikerült szezonkezdetet a tavaszi végjátékban kijavítsák a Kurca-partiak.

 

Nagy küzdő. Bujka Barbarától (jobbra) nehéz elcsenni a labdát.

Nagy küzdő. Bujka Barbarától (jobbra) nehéz elcsenni a labdát.

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem (nők, OB I): [namelink name="Miklós Dóra"]

A center mindig hozza azt, amit elvárnak tőle, de olykor túl is teljesíti. Edzője, Barna Tamás szerint Mikós Dórának megvan a képessége ahhoz, hogy még többet vállaljon a meccseken, a korábbi válogatott kerettag pólós jó úton halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában