Helyi sport

2017.08.26. 11:50

Híres Gábornak nem visszalépés, hogy másodedző lett a Szeged 2011-nél

A korábbi magyar bajnok (1987), MNK- (1981, 1986) és Közép-európai Kupa-győztes (1983) válogatott védő, Híres Gábor (59) másodszor kapott munkát szegedi labdarúgócsapatnál: 1997-ben a SZEAC vezetőedzője volt, nyártól pedig a Szeged 2011-GA másodedzője.

Mádi József

– Mikor járt utoljára a SZEOL-pályán?

– Hú, régen, talán egy magyarkupa-meccsen.


– Azóta nem változott semmi a létesítményben.

– Igen, azt én is tapasztaltam már néhány évvel ezelőtt is, hogy ugyanott voltak a repedések a falakon, ugyanaz a pad ugyanott állt, ahol korábban. De vendégként gyorsabban vert a szívem, amikor bementem az öltözőbe. Sajnálom, hogy még mindig ez a helyzet, mert a város a szívem csücske. Az első felnőttcsapatnál elkezdett munkám  1997-ben a SZEAC volt, és nagyon fiatal, 19, 20 éves gyerekekkel dolgozhattam, Kulacsik Tamás pedig még alig volt 18. Olyan játékosok alkották azt a csapatot, amelyből többen NB I-es játékosok lettek. Ez a munka nagy élmény volt, mély nyomot hagyott bennem, éppen ezért óriási örömmel jöttem a Szeged 2011-hez.


– Supka Attila hívta az együtteshez?

– Igen. Nagyon jó edzőnek tartom: bajnok volt, kupát és szuperkupát nyert, tudja, hogyan kell győzni. Kevés pénzből, fiatal, viszonylag gyengébb kerettel is sikereket ért el – ez hasonlít az én pályámhoz Hatvanban vagy Balmazújvárosban. Közel áll a filozófiánk egymáshoz.


– Másodedzőnek érkezett.

– És nem érzem visszalépésnek még ennyi idősen sem. Eddig mindig első ember voltam, de tanulnom kell azt az érzést, hogy nem én vagyok az első. Ám könnyű Supka Attilának segíteni, a keze alá dolgozni, egy nagyon intelligens és jó edző, aki tudta, nem ehhez a pozícióhoz voltam hozzászokva. Csak A licencem van, az NB II-ben ezzel már nem vállalhatok vezető edzői munkát. El kellett dönteni, hogy az NB III-ban leszek vezető- vagy inkább az NB II-ben jobb körülmények között másodedző. Kimondottan élvezem ezt a munkát.

Másodedzőként. Az egykori bajnok védő (balról) most a Szeged 2011-GA munkáját felügyeli. Fotó: Török János

Másodedzőként. Az egykori bajnok védő (balról) most a Szeged 2011-GA munkáját felügyeli.

Fotó: Török János

– Mikor láthatjuk Szegeden vezényelni a duót?

– A vágyaink egyeznek a szurkolói vágyakkal: minél hamarabb. Úgy tudom és hallom, hogy majdnem minden adott a kezdéshez, és szerintem el is kezdik szeptemberben a stadionépítést. Azaz ha belehúz az építő, a jövő őszi szezonban már egy olyan erős Szegedet láthat  a közönség, amelynek érdemes lesz kilátogatni a meccseire.


– Milyen arculata lesz a Szeged 2011-nek?

– Szeretnénk egy olyan csapatot csinálni, amely üde színfoltja az NB II-nek, és amely a jó futball elemeit, a sok és gyors futást, az erőszakos, egészségesen agresszív védekezést hordozza magán. Sok a profi futballban tapasztalatlan játékos, de ahogy gyarapodik az edzésszám, úgy látható majd, mit akarunk játszani.


– Mit szólt a Videoton kieséséhez?

– Nem örültem neki, mert magyarként magyar csapatnak szurkoltam. Sok külföldi volt a Vidiben, ám nem hozták azt a szintet, amit elvárunk tőlük. Szakítani kellene itthon azzal a hagyománnyal, hogy a magyar játékos és edző rossz. Meggyőződésem, hogy ők is tudnának megfelelő feltételek és körülmények között jó eredményt elérni. Nem vagyok a külföldiek ellen, de az edzőt azért hozzák, hogy mutasson valami újat, mást, többet, követendőt. Én nem látom ezeket a példákat.


– Két klubban futballozott összesen 388 NB I-es meccsen: a kettő közül a Vasas lehetett az előző szezon pozitív meglepetése a kupaindulással és a bajnoki bronzzal.

– Büszke és boldog voltam arra, ahogyan szerepeltek. A visszaesés talán a fiatalságnak köszönhető, illetve megtorpanhatott a taktikai fejlődésük is. De jó úton járnak.


– A másik véglet az MTK, amely immár a Szeged 2011-GA osztálytársa az NB II-ben.

– A kiesés miatt szomorú voltam. A sok edzőcsere és az elhibázott igazoláspolitika nem hozta meg a várt fellendülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában