A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub elnöke, edzője és versenyzője a világbajnokságra készül

2020.11.19. 13:32

Kanyó Dénes 44 évesen is a legjobb

A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub elnöke, edzője és még mindig versenyzője, Kanyó Dénes a 113. egyéni országos bajnoki címét szerezte. A 44 éves családapa a sportágában továbbra is klasszisnak számít.

Munkatársunktól

Csend az újszegedi sportuszodában. Délután két óra van. Az úszómesteren kívül egy teremtett lélek sincs. A koronavírus-­járvány átírt mindent, így az edzéseket is, nincsenek kicsik, akik úszni tanulnak, csak igazolt versenyzők. A búvárúszókhoz érkezünk, Kanyó Déneshez, aki hihetetlen energiával, kitartással és szorgalommal rendelkezik. A 44 éves családapa a na­pokban a 113. egyéni országos bajnoki címét szerezte.

– 1991-ben, még 15 évesen lettem először felnőtt bajnok

– mesélt a kezdetekről a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub sportolója. Azt, hogy ügyes és van benne spiritusz, már 13 évesen megmutatta, hiszen ekkor már döntőt úszott a nagyok között, csak még nyernie nem sikerült.

– Jó alapot kaptam Gyémánt Imre bácsinál! – folytatta a gondolatokat a nemzetközi klasszis versenyző. Idén is edzett, készült, azonban nem olyan intenzitással, mint évekkel ez­­előtt, így őt is meglepte, hogy két arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett, ezzel az ob legeredményesebb versenyzője lett. Mindenkin látszott, hogy mennyire várta már ezt a pillanatot, hiszen idén március óta nem volt komoly, nagy verseny.

– Mentem, élveztem, sikerült vb-szintidőt teljesítenem, így magamat is megleptem, milyen jó állapotban vagyok!

Meddig még? Ezt a kérdést minden évben feltesszük neki. Miközben érkeznek az edzésre a tanítványok, Kanyó is elkezd átöltözni. Egy deka fölösleg nincs rajta, Cristiano Ronaldo is megirigyelhetné azt a kockás hasfalat, amellyel rendelkezik.

– Még nincs olyan, hogy meddig. A világjátékokra jó lenne kijutni. Nem könnyű, a magyar mezőny egy világbajnoki döntővel ér fel, iszonyat nehéz itthon nyerni – mondta.

Közben már jönnek az utasítások, mi lesz a mai adag. Fegyelem van, senki nem húzza az időt, az uszonyt viszont annál gyorsabban veszi fel, és már a medencében is a csapat.

– Sok ügyes versenyzőnk van. Csak ahogy nőnek, egyre nehezebb megtartani őket. Nem volt ez mindig így. De ez nem csak ránk jellemző – mesél arról, hogy az ősszel is nagyon sokan jelentkeztek búvárúszónak. Aztán 16-18 évesen egyre többen hagyják abba a versenyzést, egyik napról a másikra döntenek, kész, vége.

– A közelmúltban mondtam, hogy most világbajnok sportolót nevelni nem könnyű. Nobel-díjat érdemel az, akinek sikerül – jegyezte meg.

Persze hogy kikerekedik a szemünk a mondatok hallatán, hiszen a szegedi búvárúszók is ügyesek. Rengeteg szép sikert értek már el. Kanyó tapasztalt edző, az évek alatt sok mindent feljegyzett, megfigyelt. Mivel a mai generáció egészen másként éli a napjait, ebben látja leginkább a változást. Nem mindig a sport a legfontosabb számukra, a virtuális világ elrabolja őket.

– Olyan, mintha egy szép, gyümölcsökkel teli fáról csak egyetlenegyet szednénk le, a többit hagynánk lehullani, amely utána elrohad, csak cefrének lehet jó – jellemezte a helyzetet.

A világbajnok búvárúszó azonban nem kesereg. Csinálja, egyben tartja azt a klubot, amit az említett Gyémánt Imrétől örökölt. Semmi sem veszi el a kedvét, minden apró kis sikernek örül.

A legidősebb még aktív versenyző

Kanyó Dénes egyedi rekordot tart.

– A világon én vagyok a legidősebb még aktív versenyző. Szerencsés vagyok, mert az csinálom, amit szeretek. Talán ez a titka, hogy még mindig sikeres vagyok – mondta büszkén Kanyó Dénes, majd felvette az uszonyt, a rajtkőre állt, belevetette magát a medencébe, és a tanítványok után ment.

Úszott, csinálta, példát mutatva a fiataloknak, hogy miként lehet valakiből világklasszis sportoló. A szegedi búvárúszóknak csak követniük kell, jó példát látnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában