Szép búcsúban reménykedik

2021.07.12. 12:05

Vári Zitával a soraiban kezdi meg a szereplését a magyar U20-as válogatott Sopronban

A koronavírus-járvány miatt nem rendeznek Európa-bajnokságot idén nyáron, de nem marad nemzetközi torna nélkül a magyar női U20-as kosárlabda-válogatott. A Gáspár Dávid irányította csapat a Challenger-tornán, hazai pályán játszhat, a keret tagja a nyáron csapatot váltó Vári Zita is, akinek megvannak a személyes céljai.

V. P.

Sikerült Vári Zita terve. Az élvonalbeli PINKK-Pécs szegedi játékosa ugyanis úgy vágott neki a 2020–2021-es szezonnak, hogy szeretne olyan teljesítményt nyújtani, amelynek köszönhetően ott lehet majd a korosztályos Európa-bajnokságon. Nos, az Eb-t a koronavírus miatt kicsit átalakították, hiszen Challenger-torna néven játszik nemzetközi mérkőzéseket az U20-as női válogatott, de Vári Zitát behívták a csapat keretébe.– Boldog vagyok, hogy ott le­­hetek a válogatottal ezen a tornán. A kemény munkán mú­lott, hogy ez sikerült, ez volt a motivációm, hogy bekerüljek a keretbe. Hivatalosan nincs Eu­­rópa-bajnokságunk, így ez az utolsó U20-as évem, örülök, hogy így tudom lezárni ezt a korszakot – mondta lapunknak Vári Zita.

A csapat tagjai június 21-étől Székesfehérváron készültek két héten át, majd egy héten keresztül Sopronban gyakorolt a Challenger-torna előtt.

Szombaton már lezajlott a beköltözés, ma pedig már jöhet a debütálás is, hiszen 19.30-tól Írország lesz a magyarok első ellenfele.

– Mindenképpen éremmel szeretnék búcsúzni az utánpótlás-korosztálytól, úgy gondolom, a korábbi eredményeink kapcsán ez el is várható tőlünk. Az aranyérem lenne persze a legjobb, sokan erről is beszélnek, és azt gondolom, ez akár reális is lehet. Szeretnék szépen búcsúzni, akár valóban egy arany­éremmel ettől a korosztálytól – tette hozzá Vári Zita, aki 2017-ben és 2018-ban is tagja volt a korosztályos világversenyeken ezüst- és bronzérmet szerző magyar csapatnak, azonban 2019-ben egy kisebb hátsérülés miatt kimaradt a keretből.

A Szegedről indult játékos három év után csapatot váltott, nemrég ugyanis új csapata, az élvonalba feljutó BKG-Príma bejelentette érkezését. Mint kitért rá, tervezett lépés volt a részéről a csapatváltás.

– Szerettem Pécsen játszani, de három év után úgy gondoltam, környezetváltozásra van szükségem. Jó lehetőséget kaptam a BKG-től, és mivel egy feljutó csapatról van szó, ez egyben nagy motivációt is ad, hiszen megmutathatjuk, hogy valóban helyünk van az A csoportban – mondta átigazolása kapcsán Zita.

A Sopronban megrendezett Challenger-torna mérkőzései védettségi igazolvánnyal látogathatóak, így nézők előtt játszhat majd a riválisok ellen a magyar U20-as válogatott. Ennek kapcsán Vári Zita elmondta, nyomás persze lesz rajtuk a hazai környezet miatt, de a nézők jelenléte legalább ekkora motivációt is ad számukra a torna során.

Az U20-as női válogatott programja, ma, 19.30: Írország–Magyarország. Kedd, 19.30: Magyarország–Szerbia. Szerda, 19.30: Izrael–Magyarország. Péntek, 19.30: Magyarország–Csehország. Szombat, 19.30: Spanyolország–Magyarország.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában