6 ezer kilométert tesznek meg

2021.09.24. 17:30

Jöhet a szibériai kaland a Szedeák számára

Több szempontból is történelmi útra készül a Naturtex-SZTE-Szedeák, a férfi kosárlabdacsapat ugyanis nem kevesebb, mint 6 ezer kilométert tesz meg a hétvégén azért, hogy debütálhasson a nemzetközi kupasorozatban.

Szolnokon már tétmeccset játszhatott, most több mint egy fél napot utazik a Szedeák. Fotó: Dömötör Csaba, MW

Fotó: Domotor Csaba

A FIBA EuropeCup selejtezőjét ugyanis az oroszországi Krasznojarszkban rendezik, ahová lapunk is elkíséri a csapatot.

Anton Csehov szerint Szibéria leggyönyörűbb városa, a krasznojarszki határterület központja a transzszibériai vasútvonal 4098. kilométerénél található Krasznojarszk. Aligha tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé a magyar emberek számára a Szegedtől több mint 6 ezer kilométerre fekvő, több mint egymilliós népességű város, a Naturtex-SZTE-Szedeáknak viszont most mégis ide kell elutaznia.

Szolnokon már tétmeccset játszhatott, most több mint egy fél napot utazik a Szedeák. Fotó: Dömötör Csaba, MW

Persze nem várost nézni érkeznek Szrecsko Szekulovics tanítványai, hiszen a tavalyi idényben megszerzett bronzérem egyben indulási jogot is jelent a FIBA EuropeCup sorozatban.

A nemzetközi kosárlabda-szövetség kissé változtatott a lebonyolításon, és ahhoz, hogy kialakuljon a 32 csapatos főtábla, összesen négy helyszínen rendeznek majd selejtezőket szeptember 28-tól.

A rendezésre pályázó városok közül a Szedeák a krasznojarszki helyszínt kapta, ami messze a legtávolabbi lehetőség, hiszen a hollandiai Groningenben, a bolgár Plovdivban és az észt Pärnuban rendeznek még meccseket.

Buborékban

Ami az utazást illeti, a szegedi kosarasok szombaton kelnek útra, a 16 órás túrán pedig lapunk is részt vesz. A budapesti felszállást követően Moszkvában kell majd átszállnia a csapatnak a belföldi járatra, amellyel helyi idő szerint vasárnap reggel 9 órakor landolhat Krasznojarszkban. Az út során egyébként öt időzónát ugranak a kosarasok, azaz a megérkezés magyar idő szerint vasárnap hajnal négy órát jelent.

Hogy Csehov állítása igaz-e, azt nem tudja majd megmondani a szegedi férfikosárcsapat, ugyanis a koronavírus-protokoll miatt nem túl sokat lát majd a városból. A hat napon át zajló selejtezősorozatot ugyanis buborékos rendszerben rendezik meg, azaz a résztvevő öt csapat csak a hotel és a csarnok között közlekedhet – az orosz télbe ugyanakkor belekóstolhatnak Bognárék, hiszen a gyenge mínuszok már megérkeztek, és a héten már havazott is Krasznojarszkban.

Esti látkép Krasznojarszkban. Fotó: Unsplash

Szeptemberben egyébként extrém hideget még nem mértek a városban, a rekordot egy –9.6 fokos adat tartja, igaz, októberben feljegyeztek már egy –25.1 fokos hőmérsékletet is.

A Szedeák október másodikán indul majd haza, azaz szűk egy hetet tölt kint, ez alatt az előrejelzések maximum enyhe fagyot mutatnak.

Krasznojarszk jelentkezése a rendezésre abból is érthető volt, hogy a helyi csapatnak, a BC Jenyiszej Krasznojarszknak bármilyen idegenbeli túra komoly költséggel járhat – bizonyára olcsóbb a tornát megrendezniük, mint elutazniuk bármelyik másik selejtezőbeli helyszínre.

Az Arena Sever, a EuropeCup selejtezőjének helyszíne. Jégkorongból így alakul át kosárlabda játéktérré. Fotó: YouTube

A szibériai város egyébként egy jelentős sportrendezvénynek adott otthon 2019-ben, amikor is Krasznojarszkban rendezték a téli Universiadét. Az egyetemista sportolók olimpiájának jégkorongmérkőzéseit, valamint a rövidpályás gyorskorcsolya-versenyeket abban az Arena Severben rendezték 2019 márciusában, ahol most majd a szegedi férfi kosarasok is pályára lépnek.

A 2011-ben átadott létesítményben jégkorong és kosárlabda-mérkőzéseket rendeznek, utóbbi sportágban 4100 fő a maximum befogadóképesség, itt játssza hazai mérkőzéseit a rendező BC Jenyiszej is. A házigazdával egyébként csak a pénteki döntőben csaphat össze a Szedeák, amelynek addig azonban két mérkőzést kell megnyernie, az elsőt kedden, magyar idő szerint 13.30-tól az észak-macedón TFT Szkopje ellen.

A metró még nincs kész

A városban nem az Arena Sever a legfőbb létesítmény, már ami a sportinfrastruktúrát illeti, bár a Krasznojarszk Central Stadiont leginkább kulturális eseményekre használják, ide 15 ezer ember is ellátogathat egy időben, de a Jenyiszej-stadionban is 5 ezer embert tudnak fogadni, itt főleg jéglabda, vagy másnéven bandy mérkőzéseket rendeznek. Ami még a sportéletet illeti, összesen öt élvonalbeli csapattal rendelkezik Krasznojarszk, amelynek a kosárlabdán kívül jéglabdában és női röplabdában van a legmagasabb orosz szinten szereplő csapata. Férfi rögbiből pedig városi derbit is rendeznek a Professional Rugby League-ben, hiszen a Krasny Yar és az Enisey-STM egyaránt az élvonalbeli bajnokságban játszik: előbbi egyébként 12-szeres, utóbbi pedig 11-szeres bajnok.

Metróval viszont még biztos nem közlekedhetünk a városban. Bár az 1990-es évek végén elkezdték megépíteni a három vonalból álló, a tervek szerint 30 megállót magában foglaló metróvonalat, egyelőre nem fejeződtek be az építkezések. Az első tervek arról szóltak, 2005-re készül el a krasznojarszki metró, viszont ezt előbb 2014-re halasztották, most pedig nem tudni, mikorra is várható, hogy elkészül. 2015 elején ugyanis a krasznojarszki határterület kormányzója, Viktor Tolokonszkij úgy döntött, felfüggeszti az építkezéseket annak magas költségei miatt, és inkább a felszínen zajló fejlesztésekre koncentrálnak.

Tesztek

Visszatérve a kosárlabdához, a Naturtex-SZTE-Szedeáknak két napja lesz majd akklimatizálódni az észak-macedónok elleni, keddi meccs előtt. Hétfőn a szabályozás egy újabb PCR-tesztet ír elő a csapatnak, majd kedden jöhet az első mérkőzés, amelyet siker esetén másnap a német Medi Bayreuth elleni összecsapás követ, majd ha ezt a meccset is megnyerik Kerpel-Fronius Balázsék, akkor pénteken jön a csoportkörbe jutásról döntő találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában